Primăria Boroaia organizează simpozionul „Un secol de vibrație românescă” dedicat Centenarului Marii UniriRural

Primăria Boroaia organizează simpozionul „Un secol de vibrație românescă” dedicat Centenarului Marii Uniri

       Accesări: 1216

Anul centenar prilejuiește manifestări cu totul speciale în multe localități din țară. Primăria comunei Boroaia marchează acest moment jubliar printr-o serie de activități cu un caracter profund național. Autoritățile locale au lansat un program de manifestări și acțiuni care se întind pe tot parcursul anului.

Dacă în februarie au fost plantați „Stejarii Unirii”, în luna mai a fost dezvelit și sfințit Complexul Statuar „Monumentul Eroilor”, iar recent oficialitățile locale și sătenii l-au omagiat pe învățătorul erou „Vasile Tomegea”, prezent la Marea Unire de la Alba Iulia, luna aceasta este programată o întrunire de înaltă ținută culturală și istorică.

În contextul anului jubiliar, Primăria comunei Boroaia organizează sâmbătă, 9 iunie, în sala de festivități a Căminului Cultural „Mihai Boleac”, simpozionul „Un secol de vibrație românească. Boroaia 1918 – 2018”.

Manifestarea, ce va începe la ora 10, se înscrie în suita evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri și reunește peste 30 de istorici civili și militari, cercetători, arhiviști, muzeografi, cadre didactice universitare și slujitori ai bisericilor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Din mediul academic și educațional vor fi prezenți membri de la Academia Oamenilor de Știință din România, Asociația pentru Literatura și Cultura Poporului Român Astra Rediviva din Sibiu, Casa Corpului Didactic Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare”.

Printre invitați sunt și reprezentanți de la Centrul de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu” din Frâncești (Vâlcea), Comisia Română de Istorie Militară, Muzeul Bucovinei Suceava, Filiala Județeană Suceava ,,Plăieșii” a Asociației Naționale „Cultul Eroilor”, Filiala Vânători-Neamț a Asociației „Cultul Eroilor”.

Vor fi prezenți și ofițeri de rang înalt de la Statul Major al Forțelor Navale București și de la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni.

Preoții de la toate bisericile din Boroaia, de la Mănăstirea Neamț, reprezentanți ai Consiliului Județean Suceava și Digiarhiv Nord-Est Centru din Iași vor lua parte la întrunirea amintită.

În deschiderea simpozionului va fi difuzat filmul documentar „Permanențe biografice”, realizat de Televiziunea Română, la inițiativa și cu concursul colonelului Ion Strujan, reputat scriitor și jurnalist militar, originar din Boroaia.

Primarul Vasile Berariu afirmă că expunerile, comunicările și studiile prezentate în cadrul simpozionului vor fi publicate într-un volum aniversar care va fi lansat în preajma zilei de 1 decembrie 2018.

Programul se va încheia cu un spectacol artistic oferit de elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea” din Boroaia, coordonați de profesorul Marius Dochița.

Partenerii media ai evenimentului sunt cotidianul Cronica de Fălticeni și televiziunea TV Plus Regional.

ȘTIRI