Primăria Boroaia finalizează proiectul de 1,5 milioane lei prin care s-a realizat reabilitarea totală la Școala ”Vasile Tomegea”Actualitate

Primăria Boroaia finalizează proiectul de 1,5 milioane lei prin care s-a realizat reabilitarea totală la Școala ”Vasile Tomegea”

       Accesări: 1882

Obiectiv modernizat în totalitate și în timp record. Cea mai mare unitate de învățământ din comuna Boroaia oferă acum condiții foarte bune pentru desfășurarea actului educațional, după ce autoritățile locale au depus anul trecut un proiect pentru reabilitarea completă a clădirii. Valoarea investițiilor se ridică la 1,5 milioane lei, din care 1,42 milioane lei cu TVA provin de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Contribuția Primăriei Boroaia este de aproape 10% și s-a limitat la achitarea studiului de fezabilitate, expertizei tehnice, studiului energetic și documentației aferente pentru obținerea de avize.

Lucrările, care au durat cinci luni, s-au desfășurat pe toate palierele clădirii. Prin proiect s-a urmărit realizarea unor lucrări de anvelopare exterioară, pentru creșterea confortului termic, schimbarea instalațiilor termice, electrice, sanitare, dar și execuția de finisaje interioare.

Aceasta este prima reparație capitală la imobilul școlii, dat în folosință în anul 1981.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Primarul Vasile Beraru s-a declarat foarte mulțumit de calitatea și ritmul lucrărilor subliniind faptul că autoritățile locale au dat un semnal clar că susțin actul educațional și modernizarea comunei prin proiecte care aduc instituțiile și infrastructura la standarde moderne.

Lucrările au demarat pe 18 septembrie 2015 și au vizat schimbarea acoperișului clădirii cu învelitoare nouă din tablă și dotare cu sisteme de colectare pentru apele pluviale, în timp ce tâmplăria exterioară și interioară a fost înlocuită în totalitate. Prin proiect au fost modernizate în totalitate instalațiile termice, electrice și sanitare, tavanele și pereții claselor fiind complet reabilitați.

Holurile sunt acoperite cu un covor din PVC, băile au fost renovate, tencuiala schimbată inclusiv în sălile de curs, iar rețeaua de hidranți schimbată cu una care respectă cerințele actuale impuse de ISU. Și tavanele sunt noi, la fel ca și cele două centrale termice care vor încălzi școala.

La parter și etajul întâi s-au aplicat șape termice, iar deasupra s-a montat parchet din lemn stratificat, în timp ce la ultimul etaj parchetul din lemn masiv a fost reabilitat. Școala ”Vasile Tomegea” este dotată acum cu un sistem radio și unul de monitorizare video.

Nu au fost scăpate din vedere trotuarele, accesul pietonal, dar și exteriorul imobilului care este izolat termic pentru obținerea unui consum energetic mai mic.

Inaugurarea clădirii modernizate s-a marcat printr-un eveniment la care au participat peste 100 de persoane, oficialități locale și judetene, printre care primarul Vasile Beraru, președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, deputatul Ioan Stan, inspectorul general Gheorghe Lazăr, cadre didactice, părinți, elevi și săteni.

Șapte preoți au oficiat slujba de sfințire a unității de învățământ dar și de pomenire a dascălilor școlii trecuți din această viață. Au urmat momente artistice susținute de elevi, după care oficialitățile și invitații au primit în dar buchete de flori.

La Școala Gimnazială ”Vasile Tomegea” învață aproximativ 370 de copii în ciclul preșcolar și gimnazial. Pe perioada lucrărilor, elevii și profesorii au făcut naveta cu cele două microbuze școlare la școala număr 2 din satul Boroaia.

Primarul Vasile Beraru afirmă că din bugetul local vor fi amenajate în această primăvară curtea interioară a școlii, unde va fi construit un teren de sport pe zgură destinat unor discipline precum handbal, baschet, tenis de câmp.

ȘTIRI