Primăria Boroaia are un proiect european de 1 milion de euro pentru modernizarea infrastructurii din trei sateRural

Primăria Boroaia are un proiect european de 1 milion de euro pentru modernizarea infrastructurii din trei sate

       Accesări: 1722

Modernizare este cuvântul de ordine într-o localitate din zona Fălticeni. Cel puțin la capitolul infrastructură, comuna Boroaia vrea să să fie un exemplu de urmat prin proiectele implementate în comunitatea care numără peste 4.500 de persoane. Edilul Vasile Berariu va continua investițiile în actualul mandat, după ce în anii din urmă a reușit, prin alocarea unor resurse financiare importante, reabilitarea mai multor căi rutiere atât cu fonduri europene cât și de la bugetul local.

Primăria direcționează anual între 200.000 și 300.000 de lei din fonduri proprii, adică aproape un sfert din bugetul comunei, pentru reabilitări și modernizări ale infrastructurii rutiere.

Noi investițiile pe acest capitol vor fi atrase printr-un proiect important ce a fost depus în primăvara acestui an, în luna martie, la AFIR, prin PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală), proiect în de valoare de 1 milion de euro.

Prin intermediul acestuia se urmărește modernizarea unor tronsoane de drumuri din satele Boroaia, Giulești și Săcuța în lungime totală de aproximativ 7 kilometri. Cinci sectoare de drum comunal sunt prevăzute să fie asfaltate în proiectul menționat.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Recent specialiștii de la Centrul Regional Iași au efectuat vizita în teren, etapă premergătoare analizei finale a coordonatelor proiectului și emiterii deciziei privind susținerea financiară.

Primarul Vasile Berariu afirmă că șansele ca proiectul depus să primească finanțare sunt de 80 – 85%.

Între timp, în comuna Boroaia se află în execuție un nou proiect pe infrastructură ce vizează modernizarea a două tronsoane de drum de 900 metri, de pe strada Nemțeni Deal, și respectiv 240 metri dintre strada Fălticeni și strada La Fabrică. Pe cele două sectoare de drum sunt realizate lucrări integrale de reabilitare și asfaltare.

Va fi amenajată mai întâi fundația drumului cu un strat de 15 cm de balast peste care se va așeza un strat de 12 cm de piatră spartă, apoi vor fi turnate două rânduri de covoare asfaltice, 5 cm stratul de rezistență și 4 cm stratul de uzură.

Lucrările pe cei 1,14 kilometri, începute la sfârșitul lunii mai, sunt realizate cu fonduri de la bugetul local.

Valoarea estimată este de 440.000 de lei fără TVA.

Termenul de execuție în proiect este de 90 de zile, însă primarul comunei Boroaia este convins că lucrările se vor încheia mai devreme, apreciind că străzile ar putea fi predate către beneficiar la jumătatea lunii iulie.

La momentul de față, rețeaua de drumuri comunale este asfaltată în proporție de 70%.

Vasile Berariu a reamintit și faptul că în vara anului trecut s-a finalizat un proiect prin PNDL, în valoare de 6,8 milioane de lei, prin care s-au reabilitat integral străzile General Dafinescu, Suseni și Sibicheni. Lucrările de modernizare ale infrastructurii rutiere au însumat 7 kilometri de drumuri comunale.

Tot la capitolul infrastructură modernizată intră și asfaltarea drumului național 15C, în lungime de 9 kilometri, cu fonduri de la Compania Națională de Drumuri și Poduri.

În ultimii cinci ani, în perioada iunie 2012 – mai 2017, au fost modernizați aproximativ 40 de kilometri de drumuri publice în comuna Boroaia.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI