Primăria Baia vă invită la Festivalul ”Baia file de istorie”Rural

Primăria Baia vă invită la Festivalul ”Baia file de istorie”

       Accesări: 1503

Se pregătesc de festival, dar și de sărbătoare. Autoritățile comunei Baia organizează la mijlocul săptămânii acesteia cea mai importantă manifestare de peste an. Primăria și Consiliul Local s-au pus de acord asupra desfășurării evenimentului din 8 septembrie care evocă istoria, tradiția și folclorul.

Joi are loc Festivalul ”Baia file de istorie”, manifestare care anul acesta este la ediția cu numărul XXXV.

Evenimentul vrea să arate trecutul glorios al comunei Baia, unul din cele mai vechi orașe din Moldova și singurul care dispune de trei ctitorii voievodale.

Programul va începe la ora 10.30 cu un simpozion pe teme istorice, întâlnire care se va desfășura la muzeul etnografic al comunei. Dezbaterile vor fi susţinute de profesori ai Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava. Printre invitați se numără și Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, profesorul universitar doctor Suzana Fîntînariu, de la Universitatea de Vest Timişoara, cetăţean de onoare a comunei şi fiică a satului.

Lucrările simpozionului vor fi deschise de profesorul de istorie Ioan Natu, directorul Şcolii “Nicolae Stoleriu” din Baia.

Evenimentul conține și câteva momente dedicate familiei și educației. Primărița Tomescu vrea să profite de ocazie pentru a-i sărbători pe familiștii care împlinesc 50 de ani de căsnicie, apoi vor fi înmânate diplome de excelenţă câtorva cețățeni cu merite deosebite şi premierea elevilor cu performanţe deosebite la învățătură.

Festivalul cuprinde și o paradă a costumelor populare,de la ora 14, care va trece prin centrul comunei.

Un amplu program artistic este pregătit pentru ziua festivalului. Cap de afiș este solista Daniela Condurache.

Vor mai cânta Sorin Filip , Andra Matei, Valentin Bertea, Livia Brădățanu și alții. Programul muzical va fi completat de grupuri vocale și formații de dansuri din Baia, Câmpulung Moldovenesc, Dolhești, Mălini, Pojorâta, Preutești și Fălticeni.

Evenimentul coincide cu sărbătoarea ”Nașterii Maicii Domnului”, la cele două ctitorii voievodale urmând să fie oficiate Sfânta Liturghie de preoții parohi.

festival-baia

ȘTIRI