Prima misiune în Italia a elicopterului MAI pentru combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliereNațional

Prima misiune în Italia a elicopterului MAI pentru combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere

       Accesări: 146

Un elicopter de tip EC-135 al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, va participa începând de astăzi și până la sfârșitul lunii octombrie 2016, la Operațiunea Comună TRITON – ITALIA 2016 a Agenției FRONTEX, din cadrul Rețelei Europene de Patrulare (EPN – European Patrol Network).

Misiunea a fost aprobată de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, ca și contribuție a MAI la acțiunile desfășurate în cadrul FRONTEX, organizație la care România, prin MAI, este unul dintre principalele state participante cu logistică și personal.

Elicopterul, echipat corespunzător cerințelor operaționale ale misiunii, va efectua misiuni de cercetare și supraveghere aeriană a zonei de coastă din sudul Italiei. Participarea la operațiune a personalului I.G.Av. se va face în șase serii, fiecare dintre acestea fiind formată din doi piloți, un operator al sistemului electrono-optic de supraveghere (FLIR), un tehnic de elicopter și un ofițer de legătură, aflat în Centrul de Coordonare Internațională din Roma.

Scopul acestei operațiuni, inițiată în noiembrie 2014, este acela de a oferi sprijin autorităților italiene în activitățile de supraveghere și control ale frontierelor precum și în cele de căutare-salvare în zona central-mediteraneană, care a devenit principala rută pentru migranții ilegali, ce provin majoritar din zone precum Eritreea, Nigeria și Gambia.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În acest context, în prezent sunt angrenate diverse capabilități terestre și maritime din 26 de state membre ale Uniunii Europene și state asociate spațiului Schengen.

ȘTIRI