Prima manifestare dedicată centenarului Marii Unirii în Protoieria FălticeniReligie

Prima manifestare dedicată centenarului Marii Unirii în Protoieria Fălticeni

       Accesări: 871

Anul 2018 a fost declarat în Pariarhia Română, Anul omagial al unității de credință și neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. În acest sens, Biserica Ortodoxă Română va organiza diferite evenimente culturale și religioase dedicate acestui eveniment, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

La inițiativa Protoieriei Fălticeni, a avut loc o primă manifestare ce a marcat începutul acestor activități ce se vor derula pe tot parcursul anului centenar.

Manifestarea a avut loc în data de 5 decembrie, 2017, la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni, în prezența elevilor și cadrelor militare în frunte cu comandantul unității Dl. Col. Postelnicu Ionel și preoții din cadrul Protoieriei Fălticeni îndrumați de către Pr. Protoiereu Adrian Dulgheriu. Pr. Adrian Dulgheriu împreună cu Pr. militar  Cătălin Simion  au săvărșit slujba de Te – Deum cu ocazia Zilei Naționale, deoarece mare parte din cei prezenți nu au putut fi prezenți din cauza mini – vacanței cu ocazia Zilei Naționale de 1 decembrie.

Cu acest prilej, Pr. Adrian Dulgheriu a ținut un scurt cuvânt de învățătură referitor la unitatea națională și religioasă a românilor, spunând că: “Unirea noastră, este una de credință, de limbă și de teritoriu. Trebuie să păstrăm credința, istoria, limba, obiceiurile, dar și modul nostru de a fi a fiecăruia dintre noi. Proveniți din toate zonele țării, fiecare având propriile obiceiuri, să vorbiți mereu cu venerație despre credința noastră, căci suntem creștini de 2000 de ani. A fi un bun român, înseamnă a fi și un bun creștin ortodox a bisericii noastre strămoșești. Mulțumim domnului comandant pentru că a acceptat această întâlnire, și Pr. Cătălin Simion pentru invitație, cu speranța că astfel de activități vor fi din ce în ce mai dese, deoarece dorim această apropiere dintre dumneavoastră și noi, preoții din Protoieria Fălticeni”.

Momentul culminant a constat într-un  recital de cântece patriotice și colinde oferit de către corala preoților din cadrul Protoieriei Fălticeni, reânființat în anul 2016, iar în biserica unității militare cu hramul „Sfinții Mari Mucenici Mina și Gheorghe” s-a săvârșit un parastas pentru cadrele militare plecate la cele veșnice.

Domnul comandant col. Postelnicu Ionel a mulțumit din partea unității militare preoților prezenți la această manifestare, „care fost o mare surpriză pentru noi, dat fiind faptul că nu am mai fost colindați de mai bine de 20 ani. O inițiativă bine venită și pe care o salutăm cu multă dragoste pentru care promitem că și noi ne vom revanșa cu următoarea ocazie”.

„Marea Unire a fost cea mai faptă pe care au făcut-o românii în toată istoria lor.”

Într-o atmosferă plăcută a avut loc în aceeași zi, o conferință despre Marea Unire de la 1918, la sediul Protoieriei Fălticeni, susținută de către Dl. Col. Nuțu Ilie, care este doctor în istorie și unul dintre cei care au pus umărul la formarea școlii militare de jandarmi din localitate. El a prezentat alături de Pr. militar Cătălin Simion, în linii mari importanța Marii Unirii pentru toți românii, dar mai ales pentru fălticenii care au participat la Primul Război Mondial, și aportul pe care l-au adus ostașii ce au format Regimentul 16.

„Este cel mai important eveniment din istoria poporului român, așa cum afirma savantul și istoricul Nicolae Iorga, că este cea mai mare faptă pe care au făcut românii în toată istoria lor. Este visul milenar pe care l-au dorit toți românii și este o realitate, că dorința tuturor românilor de a se uni, este firească ca să-și dorească să fie împreună, cu toate că din nefericire foarte mulți adversari ai unității noastre, au hotărât în locul nostru, când neamul nostru se găsește în niște granițe, care sunt mai mult admnistrative – politice, nefiind conforme cu aspirația noastră de popor. În acele timpuri, recrutările erau destul de diferite în comparație cu cele de astăzi, pentru că armata se mobiliza în plan local.

Regimentul 16 a fost format în mare parte din soldați din zonele limitrofe ale Fălticeniului, acționând în general în partea Transilvaniei, eliberând orașele ca Miercurea Ciuc sau Cluj. Apoi a fost trimis în partea de sud a țării, retrâgându-se mai apoi spre nord, aproape de casă. A luptat împotriva ungurilor, trecând Tisa și ajungând la Budapesta unde au defilat triumfător. Fălticenii aveau obiceiul să sărbătorească Ziua Națională de 1 decembrie, pe data de 27 ianuarie, în memoria marii bătălii de la Spătărești, unde în urma rezistenței regimentului, armata rusă a încercat să jefuiască orașul Fălticeni și toată Bucovina în drumul ei spre Rusia.

Ostașii românii au reușit cu multă vitejie și curaj și mai incisivi, să dezorganizeze armata rusă, care mai apoi sa retras. În acele lupte au participat și soldați români originari din Galați, Regimentul 2 Grăniceri, iar memoria lor este păstrată vie prin monumentul ce se află la intrarea în municipiul Fălticeni, dinspre Roman”.  Concluzionând Dl. Col. Dr. Nuțu Ilie a zis că ”această unire trebuie să o simțim cu toții ca fiind și o bunăstare. Vă mulțumim pentru aceste inițiative și sperăm ca data viitoare să dezbatem diferite teme pe seama Marii Unirii de la 1918”.

După terminarea discuțiilor, a urmat o piesă de teatru religios, prezentat de copiii de la Școala Gimnazială „Hatmanu Șendrea” din Dolheștii Mici, îndrumați de către Pc. Pr. Tudor Andrioaia, profesor de religie la aceeași unitate de învățământ și paroh la Biserica din Spătărești, iar la final copiii au primit daruri din partea Protoieriei.

Manifestarea s-a încheiat după un recital de cântece patriotice și colinde specifice acestei perioade premergătoare întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de către grupul psaltic „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, dirijor Pc. Pr. Dan Magdalena.

La final, Pr. Protoiereu Adrian Dulgheriu a mulțumit D-lui Col. Nuțu pentru frumoasa dezbatere și pentru informațiile noi, preacucernicilor părinți pentru prezența și răbdare, lansând o nouă invitație cu diferite activități pe seama anului Centenar.

Manifestările organizate marți, 5 decembrie, sau desfășurat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Pr. Georgian Rotar

 

ȘTIRI