Prima campanie pentru strângerea câinilor comunitari din Fălticeni. Patrupedele au ajuns la un adăpost din VasluiActualitate

Prima campanie pentru strângerea câinilor comunitari din Fălticeni. Patrupedele au ajuns la un adăpost din Vaslui

       Accesări: 4233

Toamna se numără patrupedele capturate de pe străzi. După ani buni de așteptare, la Fălticeni a demarat prima campanie pentru strângerea câinilor fără stăpân. Acțiunea s-a desfășurat pe 9 septembrie și va continua în fiecare săptămână.

Prinderea animalelor comunitare revine unui ONG din Vaslui.

Asociația „Sprijină câinii” se va ocupa cu strângerea patrupedelor, în urma unei licitații publice.

Edilul Cătălin Coman a declarat că Primăria Fălticeni a încercat de aproape patru ani să găsească un prestator pentru acest gen de serviciu. La primele două licitații nu s-a prezentat nimeni.

Contractul a fost semnat cu singurul prestator autorizat care s-a înscris la cea de a treia licitație.

„Ne-am preocupat permanent pentru a găsi soluția legală pentru a prinde câinii fără stăpân. Legea spune clar că pentru un astfel de serviciu trebuie făcut licitație publică. Primăria nu poate gestiona acest serviciu.”, explică primarul Coman. „Avem banii necesari pentru gestionarea campaniei de strângere câinilor de pe domeniul public.”

Peste 100 de câini pe străzi

Autoritățile locale nu dețin o statistică privitoare la numărul câinilor fără stăpân din Fălticeni.

Estimările arată că peste 100 de câini își fac veacul pe străzile din municipiu. Mulți dintre aceștia au fost abandonați de stăpâni, iar alții au fost aduși din alte localități.

Cei mai mulți se găsesc pe Maior Ioan, 13 Decembrie, Victoriei, 2 Grăniceri, Dimitrie Leonida și Republicii.

Contract cu plafon maxim de 130.000 lei

Potrivit contractului încheiat între cele două părți, Primăria municipiului Fălticeni și Asociația „Sprijină câinii”, aceasta din urmă se va ocupa cu prinderea câinilor, asistență sanitar-veterinară la capturare, transport la adăpostul de câini autorizat, proceduri privind adopția și revendicarea, proceduri privind deparazitarea și sterilizarea acestora.

Contractul pentru serviciile menționate în câinilor nu are o valoare fixă. Prestatorul poate efectua servicii de până la plafonul de 130.000 de lei, suma alocată prin licitație.

Documentul amintit a fost semnat la jumătatea lunii aprilie.

Campania de strângere a patrupedelor s-a decalat cu cinci luni, deoarece prestatorul din Vaslui a avut de finalizat discuțiile cu proprietarii unui adăpost privat, unde câinii din Fălticeni vor fi aduși după fiecare acțiune.

Prima campanie s-a desfășurat luni, 9 septembrie, și va continua în fiecare săptămână.

Strângerea câinilor se va face timp de 4-5 săptămâni.

Primarul Coman susține că acțiunile vor continua până când nu va mai rămâne un câine fără stăpân în oraș.

35 câini strânși în prima campanie

Luni dimineața au ajuns două echipe ale asociației vasluiene la Fălticeni. Șase persoane au ridicat patrupedele de pe străzi.

Câinii au fost prinși cu ajutorul unor puști cu tranchilizante.

Un medic veterinar a fost în permanență prezent cu echipa care s-a ocupat de prima acțiune de strângere a câinilor fără stăpân.

Acțiunea s-a desfășurat în trei cartiere: Maior Ioan, Republicii și 2 Grăniceri. Hingherii au prins 35 de câini pe care i-au pus în cuști metalice.

Tabere pro și contra

Prinderea câinilor a stârnit tot felul de reacții în rândul riveranilor.

Dacă unii au aprobat-o, alții s-au declarat împotriva acțiunii pe care au considerat-o prea brutală.

După cum spun autoritățile locale, câteva persoane mai vârstă au ascuns câinii în scările de bloc sau în propriile apartamente, iar până nu au plecat hingherii nu au mai scos patrupedele afară.

Alți proprietari au colaborat cu aceștia, cărora le-au arătat locurile unde se află câinii fără stăpân.

Pentru a evita apariția unor situații neplăcute, polițiștii locali au supravegheat activitățile desfășurate în cele trei cartiere fălticenene.

În fiecare săptămână din luna septembrie se va desfășura câte o acțiune de prindere. Acestea vor continua și în octombrie.

ȘTIRI