Prima campanie de împădurire susținută de preoți și stareți ai lăcașurilor ortodoxe din zona FălticeniActualitate

Prima campanie de împădurire susținută de preoți și stareți ai lăcașurilor ortodoxe din zona Fălticeni

       Accesări: 1695

Sprijin binevenit pentru refacerea pădurii. Preoții parohi și stareți ai mai multor mănăstiri din zona Fălticeni s-au alăturat unui demers prin care câteva mii de copăcei au îmbogățit una din suprafețele forestiere ale județului Suceava. Acțiunea de plantare a fost organizată la inițiativa Protoieriei Fălticeni și s-a desfășurat în zona bazinului forestier Băișescu, pe raza comunei Ostra.

Campania este prima de acest fel, iar slujitorii bisericii spun că vor urma și altele.

2.000 de puieți au fost sădiți în doar câteva ore, prin această acțiune urmărindu-se completarea regenerărilor naturale.

Campania de împădurire a fost coordonată de inginerul Rareș Hrestic, două hectare de pădure fiind completate cu material săditor

Cei peste 30 de preoți și stareți au reușit să sădească 1.000 de puieți rășinoase, din care 700 de molid și 300 de brazi. Lucrarea s-a efectuat sub supravegherea personalului silvic de specialitate, fiind precedată de rugăciunea de binecuvântare rostită de către părintele protoiereu Adrian Dulgheriu.

„Acțiunea aceasta se dorește să fie un exemplu pentru toți cei care iubesc natura și doresc să o salveze.”, a declarat părintele protoiereu Adrian Dulgheriu. „Avem această mulțumire sufletească pentru că am reușit să punem și noi umărul ca această pădure să ajungă la maturitate, iar acolo unde se taie, să fie plantat din nou. Așa spune și deviza Ocolului Silvic „Silva Bucovina”: să lăsăm urmașilor noștri pădure, pe cât și noi am primit”.

Campania s-a desfășurat la jumătatea lunii aprilie, sezonul de primăvară fiind cel mai potrivit pentru plantarea puieților.

Îndrumați de către silvicutorii cu experiență, preoții voluntari au aflat de la domnul inginer Rareș Hrestic, de la Ocolul Silvic Silva Bucovina, care sunt regulile de bază și etapele care trebuie respectate la plantarea arborilor tineri.

Plantarea în teren s-a desfășurat pe un versant, ceea ce nu a fost deloc ușoară, însă efortul depus cu mult spor, de către preoți, s-a meritat pe deplin.

La finalul activității, toți cei care au participat la acțiunea de împădurire au privit cu multă bucurie, dar și satisfacție cele realizate în doar câteva ore.

Materialul săditor a fost asigurat de către ocolul silvic care deține pepiniere proprii pentru producerea puieților.

Rareș Hrestic, inginerul coordonator al campaniei de împădurire, i-a mulțumit părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu pentru inițiativă, dar și preoților participanți la această activitate pentru susținere și încurajare.

El și-a exprimat speranța că astfel de acțiuni se vor repeta și în viitorul apropiat.

ȘTIRI