Prichindeii creativi de la trei grădinițe fălticenene au participat și expus la concursul toamnei „Talente la ornamente”Educație

Prichindeii creativi de la trei grădinițe fălticenene au participat și expus la concursul toamnei „Talente la ornamente”

       Accesări: 1117

Roadele imaginației celor mici sunt bogate și frumoase. Zeci de preșcolari din Fălticeni au participat și anul acesta la concursul de creație „Talente la ornamente”, desfășurat în perioada 5 – 9 noiembrie. Competiția, ce pune accent pe creativitate, dar și pe stimularea aptitudinilor artistico-plastice şi practice ale preşcolarilor, este în același timp un bun exemplu pentru consolidarea relației dintre familie și educatori.

Materialele de lucru au fost fructele și legumele, pe care micuții le-au transformat în obiecte atent ornate care au fost subiectul unei expoziții pe holul grădinițelor cu program prelungit Pinocchio, Licurici și Dumbrava Minunată.

Ajutați de părinți, micuții au dat viață unor figurine amuzante care au fost expuse în cadrul grădinițelor.

Ideea din spatele acestei întrecerii mâinilor dibace este promovarea unui climat educaţional deschis, un atelier de lucru în care copilul, părintele și cadrul didactic se implică împreună în activităţile grădiniţei. Iar experiențele au fost dintre cele mai plăcute.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

„Baza proiectului este aceea că părinții trebuie să fie o prezență permanentă în grădiniță și în mijlocul copiilor. Și asta nu doar ca însoțitori ai acestora sau beneficiari ai activității cadrelor didactice și nici spectatori la activități sau evenimente speciale, ci membri activi ai unei comunități educaționale, din care fac parte.”, subliniază Adriana Samson, profesor coordonator al proiectului. „Atelierele creative organizate în grădiniță sau în familie valorifică creativitatea și imaginația copiilor, părinților, cadrelor didactice, găsind soluții inedite în a personaliza bogățiile și frumusețile toamnei.”

„Prin acest concurs s-a urmărit stimularea aptitudinilor artistico-plastice şi practice ale preşcolarilor. Totodată, ne-am dorit şi consolidarea parteneriatului grădiniţă-familie, prin implicarea directă a părinţilor în activităţile premergătoare concursului, prin ateliere de lucru.”, afirmă Isabela Findanis, profesor coordonator al activității la G.P.P. „Licurici”. „Marele câştig al acestui eveniment – expoziţia de toamnă – este că părinţii au petrecut alături de copii timp de calitate, câştigând satisfacţia copiilor de a-şi exersa priceperi şi deprinderi care să le dezvolte potenţialul creator şi simţul artistic.”

Etapele meșteșugirii fructelor și legumelor nu au presupus doar imaginație. A fost nevoie de răbdare și talent pentru a se ajunge la produsul „finit”.

Din mâinile micuților au ieșit tot felul de obiecte, unele mai interesante ca altele: păpuși, mașini, vapoare, păsări, insecte, animăluțe, personaje din povești sau din desene animate, ornamente cu flori.

Coordonatorul proiectului, profesoara Adriana Samson, susține că prin astfel de activități, părinții sunt încurajeze părinţii să fie prezenţi în grădiniţă, să întrebe, să-şi exprime îngrijorările, punctele de vedere, să se simtă în siguranţă când oferă sugestii, recomandări, precum şi să participe la luarea deciziilor.

Lucrate la grădiniță, împreună cu părinții, creațiile copiilor au fost jurizate de educatori.

Vinerea trecută a fost premierea la „Talente pentru ornamente”, concurs ajuns la ediția a șaptea.

Munca micilor creatori nu a rămas nerăsplătită. Copiii au fost recompensați cu diplome și dulciuri, în timp ce ajutoarele lor de nădejde, părinții, i-au aplaudat reușitele micilor meșteșugari.

Concursul se înscrie în calendarul activităților Programului educațional județean „Educăm împreună”.

Adriana Samson menționează că în ecuația bucuriei de a învăța este important ca educatorii să așeze, alături de cadrul didactic reflexiv și copilul implicat, părintele ancoră.

Coordonatorul proiectului mai spune că educatorii au datoria de a-l forma și să de a-l pune în valoare rolul atât de important, părintele fiind persoana care oferă stabilitate și siguranță în viața copilului și care trebuie să îl ajute să ancoreze, pentru a explora, descoperi, aprofunda ceea ce îl interesează și să îl sprijine în a stabili și menține punțile de legătură cu lumea grădiniței și cu viața.

Participanții concursului ”Talente la ornamente”

G.P.P. „Pinocchio”

Coordonator activitate: Adriana Samson
Cadre implicate: Manuela Mîrzan, Nicolette Tărnăuceanu, Irina Sandu, Aurora Știrbu, Violeta Alexandrescu, Maria Ion, Cristina Macovei, Carmen Popa, Mihaela Răileanu, Adriana Samson.

G.P.P. „Dumbrava Minunată”

Coordonator activitate: Carmen Pălie
Cadre implicate: Floarea Manea, Marina Bîrliba, Loredana Guliga, Sorana Dascălu, Carmen Murariu, Doinița Mitruți, Oana Nedelcu, Carmen Pălie.

G.P.P. „Licurici”

Coordonatori activitate: Isabela Findanis și Florina Ștefan
Cadre implicate: Ana Loredana Bubuţanu, Claudia Mircea, Elena Ciubotariu, Anişoara Loghin, Anişoara Capmare, Florina Ştefan, Mihaela Chelariu, Maria Dulgheriu, Daniela Dănilă, Isabela Findanis.

ȘTIRI