Prevenirea pestei porcine pe agenda ședinței Colegiului Prefectural Suceava. Acțiuni de control în târgurile autorizate din județActualitate

Prevenirea pestei porcine pe agenda ședinței Colegiului Prefectural Suceava. Acțiuni de control în târgurile autorizate din județ

       Accesări: 271

Membrii Colegiului Prefectural, de la nivelul judeţului Suceava, se vor reuni în şedinţă ordinară, marți,  31 iulie 2018, ora 10, în sala „ Bucovina”, din Palatul Administrativ Suceava, a anunțat Biroul de presă al Instituției Prefectului-Județul Suceava.

Cu această ocazie, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, doctorul Dănuţ Corneanu,  și comisarul șef  Cezar Călin Ciorteanu,  şeful Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, vor prezenta informări despre  măsurile pentru prevenirea şi controlul pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Suceava.

Începând cu data de 11 iulie 2018, având în vedere focarele de pestă porcină identificate în zona de sud-est a țării și riscul evoluției agresive a pestei porcine africane în țara noastră, la nivel național a fost suspendată pe perioadă nedeterminată activitatea de comercializare a animalelor în târguri.

La nivelul județului Suceava există 10 târguri autorizate.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Polițiștii și specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Suceava au desfășurat, în perioada 28 – 29 iulie 2018, ample acțiuni de control pentru a se asigura că sunt respectate prevederile legale.

În subsidiar, polițiștii au urmărit și legalitatea actelor de comerț, menținerea ordinii și liniștii publice și respectarea legislației rutiere inclusiv în ceea ce privește transportul de marfă în yona tagurilor și piețelor.

 Au fost verificate 24 de unități economice care își desfășoară activitatea în cadrul târgurilor sau în zona acestora. Polițiștii au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4.030 lei.

Totodată, polițiștii împreună cu specialiștii DSVSA Suceava au acționat, în data de 28 iulie, în târgul organizat în orașul Vicovu de Sus, fiind efectuate controale în trafic și aplicate 2 amenzi a cate 720 lei fiecare pentru transport animale fara documente de provenienta si/sau neidentificate.

Au fost efectuate și controale in incinta pieței fiind confiscate 41,8 kg produse alimentare (preparate carne/conserve/lactate) și fiind aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 2800 lei.

Ulterior, în data de 29 iulie 2018, polițiștii și specialiștii DSVSA Suceava s-au deplasat în târgul din localitatea Veresti, fiind aplicate 3 amenzi a cate 600 lei fiecare pentru transport animale fără documente de proveniență și/sau neidentificat.

“Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare având în vedere pericolul crescut reprezentat de această gravă boală pentru regnul animal.

Polițiștii și specialiștii DSVSA Suceava solicită cetățenilor să anunțe de îndată la medicul veterinar eventualele cazuri de îmbolnăvire la porci sau moartea acestora, în vederea examinării și recoltării probelor de laborator.

De asemenea, informăm cetățenii că este interzisă comercializarea animalelor, inclisiv a porcilor în târgurile de animale.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând riscul de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă un impact social puternic din punct de vedere economic”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Suceava.

ȘTIRI