Prețul gazelor naturale crește de la 1 aprilie. Clienții pot opta pentru tarife mai bune pe piața concurențialăActualitate

Prețul gazelor naturale crește de la 1 aprilie. Clienții pot opta pentru tarife mai bune pe piața concurențială

       Accesări: 381

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat în ședința de joi, 30 martie 2017, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru cei 38 de furnizori de gaze naturale.

Este oficial, ajustarea prețurilor pentru clienții casnici, în sensul majorării acestora, va fi în medie cu 2%, cu începere  de la 1 aprilie 2017.

Potrivit ANRE, la stabilirea prețurilor reglementate s-au avut în vedere prevederile unei metodologiei din anul 2015, în concordanță cu prevederile OUG 64/2016, potrivit căreia, începând cu 1 aprilie 2017, gazele naturale de proveniență internă se vor vinde pe piața concurențială, inclusiv pentru clienții casnici, fără stabilirea unui preț de vânzare.

La jumătatea lunii martie, ANRE avea în baza de date peste 70 de furnizori de gaze naturale.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Chiar dacă producția internă de gaze naturale este liberalizată, ANRE are în continuare obligația de a stabili prețuri reglementate pentru clienții casnici și, astfel, de a monitoriza evoluția pieței concurențiale de gaze naturale.

În prezent, orice client casnic are opțiunea de a rămâne în piața reglementată de gaze naturale – în care furnizarea gazelor naturale se efectuează în baza contractelor-cadru de furnizare reglementată și la preț reglementat, ambele stabilite de ANRE sau de a trece în piața concurențială- în care furnizorul vinde gaze naturale clientului final la prețul și în condițiile comerciale de furnizare convenite cu acesta, prin negociere sau, după caz, la prețul și condițiile comerciale din oferta-tip pentru care respectivul client final a optat.

ANRE a aprobat și tarifele de distributie la Distrigaz Sud Rețele, în scădere, în medie, cu 4,16%.

În schimb, solicitarea de aprobare a tarifelor de distributie pentru Delgaz  Grid (fost E.On Distribuție) se află, în prezent, în analiză în cadrul autorității.

ȘTIRI