Accesări: 431

casa_nr-30_creanga_2
Mai multe surse monografice dau ca cert faptul că imobilul de pe strada Ion Creangă, nr. 30, nu este casa originală în care a stat în gazdă pentru scurt timp scriitorul Ion Creangă.

Scriitorii Eugen Dimitriu, Cătălin Ciolca, Geo Nechita şi Vasile Gh. Popa se referă în cărţile lor la „casa refăcută întocmai” celei în care a stat pentru un scurt timp în gazdă scriitorul Ion Creangă, când era elev la Şcoala de catiheţi din Fălticeni.

În anul 1922 (22 septembrie) , la iniţiativa Ligii Culturale, pe faţada cesei de la nr. 30 a fost aşezată o placă memorială cu următorul înscris: „Aici a fost casa în care a locuit Ion Creangă pe vremea când a învăţat la Şcoala de Catiheţi”. Placa memorială există şi astăzi.

Multe case vechi de pe strada Ion Creangă, stradă muzeu a Fălticeniului, cunoscută şi sub vechea denumire „Uliţa Rădăşenilor”, au valoare culturală, fapt recunoscut prin includerea pe lista monumentelor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Din anul 2008, când a devenit proprietară a imobilului de la nr. 30, fălticeneanca Niculina Grumăzescu a transmis în mai multe rânduri Primăriei Fălticeni şi Ministerului Culturii oferte pentru cumpărarea clădirii, în baza dreptului de preemţiune al statului român. Ultima ofertă a proprietarului a fost de 300.000 de Euro.

În decizia instanţei prin care Niculina Grumăzescu a devenit proprietara imobilului, valoarea clădirii şi a terenului aferent este de 26.352 de lei.

„Primăria Fălticeni nu a solicitat cumpărarea casei de la nr. 30. Nu contestăm valoarea culturală a acestei clădiri şi a multor alte clădiri vechi din oraş, însă nu ne permitem să spunem că dăm această sumă care nu este fundamentată cu acte. Ne dorim să facem mai mult pentru zestrea culturală a Fălticeniului şi faptul că administrăm patru muzee arată că nu suntem indiferenţi. Cheltuielile nu sunt de neglijat”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman.

Importante obiective culturale din Fălticeni au fost cândva proprietatea privată a unor persoane. Clădirea în care funcţionează Galeria Oamenilor de Seamă a aparţinut familiei Lovinescu şi a fost donată oraşului de scriitorii Horia şi Vasile Lovinescu, iar clădirile în care funcţionează Biblioteca Municipală „E. Lovinescu” şi Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” au fost cumpărate prin subscripţie publică.

ȘTIRI