Președintele Klaus Iohannis este îngrijorat pentru că 30% din terenul agricol din România este deținut de străiniNațional

Președintele Klaus Iohannis este îngrijorat pentru că 30% din terenul agricol din România este deținut de străini

       Accesări: 170

Mai bine de un sfert din terenul arabil din România nu mai aparțin românilor. Situația nu este una care să-i fie pe placul președintelui Klaus Iohannis. La întâlnirea cu agricultorii de la Târgul Indagra, el și-a exprimat îngrijorarea de faptul că 30% din terenul agricol din al țării este deținut de străini.

Iohannis susține că legislația în acest domeniu ar trebui schimbată.

Liderul de la Cotroceni a explicat că informația i-a parvenit de la ministrul Achim Irimescu care i-a transmis că proprietari pe aproape o treime din terenul agricol din România sunt persoane străine.

„Suntem în UE, nu putem să ne închidem, să revenim la izolaționism, dar nu ne oprește nimeni să facem o legislație care să permită românilor să stabilească ce se întâmplă în România.”, a declarat Klaus Iohannis.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

”Dacă nici statul, nici comunitatea nu au interes într-o anumită parcelă care se vinde, atunci, sigur, putem să ne gândim cum mergem mai departe, dar nu cred că se poate merge la infinit așa. Ne vom ne trezi că ne uităm la pământ și ne întrebăm al cui o fi, că al nostru nu mai este.”

La întâlnirea cu agricultorii, șeful statului a explicat că în această chestiune este nevoie de o abordare pragmatică. Un minim necesar ar fi dreptul de preempțiune pentru cei care reprezintă statul sau comunitatea.

Klaus Iohannis susține ideea unei legislații care protejează și este în același timp și europeană. Președintele României consideră că acesta reprezintă mecanismul prin care fi pot fi rezolvate chestiuni foarte sensibile ca cele de față.

ȘTIRI