Președinta Judecătoriei Fălticeni i-a reprezentat pe magistrații români la conferința de la BudapestaExclusiv

Președinta Judecătoriei Fălticeni i-a reprezentat pe magistrații români la conferința de la Budapesta

       Accesări: 3560

Experiențe noi și utile pentru mediul judiciar. Magistrați din 25 de țări europene, Ucraina și Turcia au participat la Budapesta la conferință paneuropeană dedicată comunicării. Din delegația României au făcut parte purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Sectorului 2 București și Irina Ghiduc, președinta Judecătoriei Fălticeni, selecția celor doi reprezentanți fiind făcută de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Conferința, desfășurată la jumătate lunii octombrie, a fost susținută de un grup de magistrați din țările nordice care au dezvăluit cum se pot gestiona într-un mod mai simplu dialogul în timpul proceselor, eficient și pe înțelesul părților implicate, fără a dilua esența hotărârilor judecătorești.

Subiectele atinse în cadrul dezbaterilor  au fost claritatea în legislație, claritatea hotărârilor judecătorești și modul de formulare al comunicatelor de presă.

„ Trebuie să încercăm să formulăm hotărârile judecătorești astfel încât să înțeleagă părțile de ce au pierdut sau de ce au câștigat. Adică să folosim un discurs pe înțelesul lor.”, explică magistratul Irina Ghiduc. „Ideile exprimate au subliniat faptul  că prin formulări foarte tehnice riscăm să nu fim înțeleși, să transmitem informația în timpul proceselor folosind un limbaj mai simplu și eficient.”

50 de judecători din toată Europa au aflat la Budapesta despre particularitățile sistemelor de justiție pe linie de comunicare cu reprezentanții media.

Întrunirea s-a dovedit utilă, după cum spune președinta Judecătoriei Fălticeni decisă să pună în aplicare unele idei care funcționează cu succes în instanțele judecătorești de peste hotare.

Magistrații au aflat de la conferențiarii scandinavi cine sunt cei cărora li se încredințează funcția de purtători de cuvânt și modul cum este structurată comunicare în cadrul personalul instanțelor judecătorești din nordul Europei.

La reuniune au participat și reprezentații Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) care au vorbit despre relația lor cu jurnaliștii pe subiectele de interes general, dar și pe informări punctuale.

Reprezentanta României, fălticeneanca Irina Ghiduc, a explicat colegilor de breaslă europeni despre modul de comunicare în cadrul instanțelor judecătorești din țara noastră și despre modul în care folosesc vocea ca și metodă de comunicare. Irina Ghiduc a completat cu un exemplu din propria carieră de magistrat, cazul unui bătrân cu probleme de auz trebuia care să depună mărturie în sala de judecată și despre decizia pe care magistratul fălticenean a luat-o, aceea de a părăsi pentru un moment locul său și de a se apropia de martor astfel încât să-l poată auzi.

Pornind de la acest caz s-a discutat pe larg despre modul de reacție al judecătorilor în situații mai puțin așteptate, în așa fel încât părțile din proces să nu le interpreteze ca decizii care afectează imparțialitatea și conduita magistraților.

Bagajul de idei acumulat la conferința paneuropeană de la Budapesta va avea efecte pozitive și în România. Cel puțin acestea sunt așteptările Irinei Ghiduc care va redacta un material informativ adresat Consiliului Superior al Magistraturii.

Magistratul fălticenean va propune zilele viitoare câteva idei noi privind abordarea comunicării în cadrul proceselor.

În documentul formulat către CSM se va regăsi organizarea unui concurs similar celui din Olanda, în care sunt evidențiate cele mai clare hotârări ale judecătorilor din țara noastră, cât și prezentarea mecanismelor de funcționare ale sistemului judiciar din România sub forma unor videoclipuri. Nu în ultimul rând, Irina Ghiduc va propune utilizarea unui limbaj mai puțin tehnic în cadrul instanțelor, în favoarea unui discurs mai simplu și clar pentru părțile din proces.

Întrebată ce anume va implementa din ideile prezentate la conferință, în instituția pe care o conduce din postura de președinte, Irina Ghiduc spune că discursul mai puțin tehnic și întâlnirile mai dese cu presa.

Pe de altă parte, magistratul Judecătoriei Fălticeni vrea să lanseze un chestionar de opinie, în care părțile vor putea răspunde la câteva întrebări referitoare la modul cum se comunică în interiorul instanței pe durata proceselor.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI