Preșcolarii din Fălticeni vor avea două grădinițe de povesteActualitate

Preșcolarii din Fălticeni vor avea două grădinițe de poveste

       Accesări: 430

gradinita-dumbrava-minunata-falticeni-1

Sunt pline de culoare și poartă personaje iubite de copii. Două grădinițe din municipiu renunță la aspectul monoton pentru a se transforma în căsuțe de poveste. Ineditul proiect s-a născut dintr-o colaborare între Primăria Fălticeni și coordonatorii programului ”Profesorii de Fericire”.

Grădinițele ”Dumbrava Minunată” și ”Pinocchio” sunt primele care beneficiază de pe urma acestui proiect pilot lansat de edilul șef Cătălin Coman și pus în practică de doi artiști plastici și un profesor de educație plastică.

Înaintea începerii lucrărilor clădirea a fost anvelopată integral, desenele fiind aplicate peste izolația exterioară. Cu această ocazie, autoritățile locale au vrut să ”împuște” doi iepuri odată.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

”Ideea ne-a venit în urma solicitării făcute de domnul primar Cătălin Coman”, ne-a declarat artistul plastic Mihaela Matei. ”Dumnealui ne-a rugat să facem un proiect pentru cele două grădinițe care urmau să fie reabilitate termic. Noi am venit cu acest proiect care s-a aprobat, iar noi l-am pus în aplicare”.

Unitățile de învățământ preșcolar sunt personalizate după un plan bine pus la punct. Îmbrăcate în culori vii, fațadele și pereții laterali ai clădirilor vor avea personaje din povești celebre, elemente de joc, dar și cele din universul abecedarului.

Grădinițele de poveste din Fălticeni înfățișează fetițe drăguțe cu baloane care stau alături de animăluțe simpatice și flori multicolore. Decorul mural este o adevărată încântare, un basm viu în care girafele jucăușe, oițele zburdalnice, pisicuțele blânde, iepurașii curioși, vrăbiuțele și albinuțele harnice formează o mare familie.

Pe un alt perete sunt desenate piesele unui puzzle ornat cu flori, buline, nori, peștișori, fructe și inimioare, iar pe alt perete stau laolaltă litere și cifre. Un brâu format din sute de flori și cercuri colorate completează întregul peisaj de basm. Pentru ca tabloul să fie complet, sub streașina clădirii s-au ”cuibărit” cerul, norii și soarele.

La Grădinița ”Dumbrava Minunată” elementele centrale sunt îndrăgitele personaje Lizuca și Patrocle din povestea lui Mihail Sadoveanu.

Creatorii proiectului sunt fălticenenii Mihaela Matei, Ninel Șoldănescu, Anca Șoldănescu și Ovidiu Matei. Eiau ales cu grijă culorile cât și materialul de lucru.

Suprafața este acoperită cu nuanțe special utilizate pentru acest tip de proiecte și transpuse prin tehnica ”Al secco”. Culorile acrilice sunt rezistente la intemperii, raze ultraviolete, îngheț și ploaie, culori care după care uscare se transformă într-o peliculă de plastic. Sunt lavabile și garantate 15 ani.

Grădinița ”Dumbrava Minunată” este gata, iar acum Profesorii de Fericire lucrează la înfrumusețarea Grădiniței ”Pinocchio”.

Și aici exteriorul va fi la fel de colorat și atrăgător. Evident, personajul principal imortalizat pe perete va fi marioneta Pinocchio alături de greierul spiriduș, creația bătrânului tâmplar Geppetto din povestea autorului italian Carlo Collodi.

Proiectul grădinițelor de poveste din Fălticeni va fi finalizat la începutul lunii august.

 Rudy Hödl

ȘTIRI