Preotul Petru Irimescu nu vrea banii care i-au fost furați din propria locuință în noaptea de ÎnviereExclusiv

Preotul Petru Irimescu nu vrea banii care i-au fost furați din propria locuință în noaptea de Înviere

       Accesări: 30767

L-au păgubit de bani și de câteva obiecte de suflet. Nefericita întâmplare din viața preotului Petru Irimescu, în casa căruia au pătruns hoții, în noaptea de Înviere, când au plecat cu buzunarele pline, nu l-a mâhnit pe cel mai căutat doctor de suflete din România. Din contra, l-a făcut să fie mai străruitor în rugăciune și în bunătate.

Au trecut 40 de zile de atunci, însă nici urmă de hoți.

Părintele ia acest necaz ca pe o încercare și un examen al vieții. A trecut prin altele mai grele, dar nu se plânge.

Preotul și-a făcut timp 10 minute ca să stea de vorbă cu jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni cărora le-a spus cum privește lucrurile.

Au acționat la miezul nopții

Totul s-a întâmplat la miezul nopții, atunci când preotul împărțea credincioșilor Sfânta Lumină.

Hoții au forțat ușa casei bătrânești, aflate la numai 200 de metri de Biserica Albă. Au acționat în voie, mai ales că toți vecinii erau plecați la slujbă. La biserică se afla și preoteasa, cea care s-a întors acasă după mai bine de o oră.

Nu i-a venit să creadă ceea ce vedea. Casa era răvășită de la un capăt la altul.

Furtul s-a petrecut între orele 23.40 și 1.00

Hoții au făcut prăpăd în casă, scotocind prin toate odăile, sertarele și ungherele casei. Au luat bani și bijuterii. Erau economiile preotului și banii pentru clopotele bisericii.

Au acționat rapid, spun anchetatorii, undeva în intervalul 23.40 – 1.00, fără să lase prea multe urme.

După ce i-au răscolit toată casa în căutarea banilor și altor bunuri de valoare, infractorii au urcat și în podul casei. Au controlat fiecare valiză și fiecare sac unde preotul ținea lucruri de trebuință.

Vestea că locuința i-a fost spartă s-a împrăștiat rapid, mai ales că echipajele de Poliție au petrecut minute bune căutând cât mai multe indicii.

Hoții au dat lovitura în noaptea sfântă

Prădătorii nu s-au sfiit să dea atacul în noaptea de Înviere. Știau că preotul nu va fi acasă și au acționat în consecință. Au răscolit peste tot în speranța că se vor căpăta cu foarte mulți bani.

Pungașii au plecat din casa preotului cu peste 8.000 de lei și 900 de euro, bani care erau strânși pentru clopotele unei biserici.

Pe lângă suma amintită ei au băgat în buzunar și câteva bijuterii, inele din aur care aveau valoare sentimentală pentru familia Irimescu.

Și-a păstrat tăria de caracter

Vestea privind furtul i-a dat-o chiar soția acestuia. Însă preotul s-a comportat ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic. Și-a văzut de rânduială și de slujbă și a început să se roage și pentru cel care l-a năpăstuit.

Părintele Petru Irimescu susține că nu îngenuchează pentru bani, ci pentru cel care a greșit.

Își dorește să-l cunoască și să-i vorbească. Preotul crede cu tărie că acea vreme va veni.

„Eu nu vreau banii care au fost furați din casă, toți banii care erau, pe toți i-au luat. Vreau doar să-l cunosc pe cel care a putut face una ca asta. Vreau să vină aici, în fața mea, și să-i spun: Dumnezeu să te ierte că nu știi ce-ai făcut! Luminează-ți mintea și fii om”, ne-a spus părintele Irimescu. „Cât de greu și amar este păcatul acesta! În cărțile sfinte se spune că păcatul furtului nu se iartă până când cele care au fost luate nu se înapoiază. Eu mă rog ca omul acesta să vină în Biserică și să-l cunosc. Să-l povățuiesc, să aflu ce-i în mintea lui. Poate își va schimba viața.”

„Din noaptea de Înviere, mă rog încotinuu. Nu mă rog să îmi aducă banii înapoi, ci să-i lumineze Dumnezeu mintea și să-l mustre conștiința. Nimic nu este mai apăsător decât conștiința. Atunci când te mustră conștiința pentru o fărădelege, atunci nu mai ai pace.”, ne-a spus preotul Irimescu. „Îl pomenesc la Proscomedie (parte din Sfânta Liturghie). Mă rog neîncetat de atunci, din noaptea Învierii. Mă rog pentru izbăvirea acestui om. Nu vreau banii înapoi. Vreau să-l văd cu ochii mei și poate își va cere iertare și prin mustrarea lăuntrică se va produce o transformare în bine. Schimbarea omului. Altceva nu-i cer.”

Trebuia să plece la Ierusalim

Fostul paroh la Bisericii Sfântul Petru și Pavel din Rădășeni spune că banii care i-a strâns din pensie erau pentru un pelerinaj la locurile sfinte.

Preotul trebuia să plece la Ierusalim în Săptămâna Luminată. 3.000 de lei, care erau puși deoparte pentru călătoria în Israel, au ajuns în mâinele hoților.

Cea mai mare dezamăgire este că nu a mai putut ajunge la Ierusalim, pelerinaj pe care îl aștepta cu mare nerăbdare și în același timp cu bucurie.

Și dacă tot nu a fost să fie, preotul spune că nu-i poartă pică hoțului, pentru că „banii vin și pleacă”.

Poliția are un cerc de suspecți

Potrivit reprezentanților IPJ Suceava, oamenii legii au creionat deja un cerc de suspecți.

Aceștia mai spun că în acest caz au acționat cel puțin două persoane. Ancheta a fost mult îngreunată de faptul că în zonă nu sunt camere video de supraveghere.

Singurele imagini de care dispun anchetatorii sunt cele din preajma bisericii, însă indentificarea persoanelor suspecte într-o mulțime de oameni, din curtea și din afara lăcașului, nu este deloc simplă.

De la fața locului au fost strânse mai multe informații care nu au putut fi date publicității.

Polițiștii continuă munca de investigație, cercetările urmând să fie încheiate cât mai curând posibil.

Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru furt calificat. Investigațiile sunt efectuate de lucrătorii Poliției municipale Fălticeni.

ȘTIRI