Preotul și candidatul liberal Liviu Mihăilă și-a depus cererea de retragere din preoție la Arhiepiscopia Sucevei și RădăuțilorAlegeri Locale

Preotul și candidatul liberal Liviu Mihăilă și-a depus cererea de retragere din preoție la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

       Accesări: 4023

EXCLUSIV!

Adio preoție, parohie și biserică. Preotul Liviu Mihăilă și-a încheiat socotelile cu universul bisericesc. La două săptămâni de la anunțarea candidaturii și înscrierea în PNL, clericul și-a depus astăzi, 29 februarie, la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cererea de retragere din preoție.

Informația ne-a confirmat oficial de Î.P.S Pimen, care a primit solicitarea venită din partea preotului din Fălticeni.

”Da. S-a întâmplat lucrul acesta. S-a retras. Astăzi preotul Liviu Mihăilă și-a depus la Arhiepiscopie cererea de retragere din preoție.”, ne-a declarat în exclusivitate Î.P.S Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. ”Nu vreau să spun mai multe acum. S-a retras din preoție. Punct!”

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Întrebat de Cronica de Fălticeni dacă s-a retras definitiv sau temporar, Î.P.S Pimen ne-a declarat că retragerea este doar pentru ”momentul prezent și că pe viitor se va vedea”.

Potrivit preotului Cornel Oprișan, delegatul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru relațiile cu presa, nu se poate ca preotul să fie în același timp și candidat la funcția de primar.

”Părintele Mihăilă și-a depus astăzi retragerea. Nu scrie în cerere dacă este pentru o perioadă de timp sau altceva. Din punct de vedere statutar el nu avea voie să candideze.” ne-a spus preotul Oprișan. ”Nu poți fi preot și în același timp să candidezi la Primăria Fălticeni. El se retrage din preoție. Mai departe se va vedea ce va fi.”

Pe 17 februarie 2016 preotul Liviu Mihăilă era anunțat noul candidat PNL la Primăria Fălticeni, iar ulterior s-a dezvăluit și faptul că preotul este totodată și președinte al Organizației Municipale PNL Fălticeni.

Situația fără precedent în lumea politică și bisericească i-a surprins pe ierarhii BOR, dar și pe oamenii din sat pe care preotul îi păstorea.

Decizia de retragere vine după ce joia și vinerea trecută s-a adus în discuția Sfântului Sinod al BOR problema implicării preoților în politică și la viitoarele alegeri din luna iunie. Membrii sinodului au rămas ferm pe poziții, reiterând hotărârile și regulamentul intern al Bisericii Ortodoxe Române, care arată că misiunea duhovnicească este incompatibilă cu funcția politică.

Într-un comunicat anterior dat publicității de Patriarhia Română, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) cerea liderilor partidelor politice să nu permită recrutarea de membri din rândurile clerului şi să nu folosească în scopuri politice persoanele, spaţiile, slujbele şi însemnele bisericeşti, Biserica păstrându-şi echidistanţa faţă de partide.

„Sfântul Sinod îi asigură că Biserica – păstrându-şi echidistanţa faţă de partide – va continua să se implice în politica generală a ţării, contribuind – prin mijloace specifice – la apărarea democraţiei, a libertăţii, a credinţei în Dumnezeu, a independenţei şi integrităţii Patriei, respingând orice formă de totalitarism comunist ateu, precum şi orice formă de extremism. Cu privire la implicarea clerului în politică, Sfântul Sinod îşi înnoieşte punctele de vedere din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000 şi din 2008.”, se preciza în comunicatul Patriarhiei remis în aprilie 2012. ” În calitatea sa de cetăţean al Patriei şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca, de pe poziţia şi prin mijloacele care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura și morala creștină ortodoxă. Opțiunea sa politică se exprimă prin vot”.

Potrivit Sfintelor Canoane ale Bisericii Universale, printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea şi demnitatea clericului se numără şi aceea de „a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumeşti”.

Arhiereului, preotului, diaconului şi monahului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să devină membru al parlamentului sau consiliilor locale, primar, viceprimar sau să ocupe funcţii în administraţia publică centrală şi locală.

Cel care va încălca aceste reguli, mai spun reprezentanții Patriarhiei, precum şi legământul depus la hirotonie, va avea de ales, potrivit Regulamentul de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, între cariera politică şi misiunea preoţească, fără drept de revenire în cler. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.

Liviu Mihăilă, în vârstă de 41 de ani, își desfășura serviciul religios la Biserica ”Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Hreațca, aflată la 12 kilometri de Fălticeni. Parohia numără 130 de familii.

Duminica trecută, la sfârșitul sfintei Liturghii, preotul Mihăilă își anunța enoriașii că se va retrage din preoție, veste care i-a uimit pe credincioșii aflați la slujbă.

Parohia urmează să fie atribuită unui alt preot rânduit de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Biserica unde, până ieri, a slujit preotul Liviu Mihăilă.

Foto credit: Complexul Duhovnicesc Nicolaus Hreatca.

ȘTIRI