Preoții din Protoieria Fălticeni au sărbătorit alături de elevi și jandarmi Ziua Unirii Principatelor RomâneActualitate

Preoții din Protoieria Fălticeni au sărbătorit alături de elevi și jandarmi Ziua Unirii Principatelor Române

       Accesări: 2270

Rugăciuni, aducere aminte, cântece patriotice și gânduri bune într-o zi cu semnificație istorică. Așa au celebrar mai mulți preoți din zona Fălticeni care au rememorat cu pioșenie Unirea Principatelor Române. La sediul Protoieriei au fost organizate ample manifestări culturale și artistice menite să marcheze într-un mod special ziua de 24 ianuarie.

În cadrul evenimentului au fost reamintite întâmplările istorice care s-au succedat la data săvârșirii Micii Uniri.

Preoții au început mai întâi cu rugăciuni de binecuvântare și mulțumire pentru împlinirea acestui moment deosebit, urmat de cuvântul de bun venit al invitaților.

La această manifestare au participat părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, preotul Cătălin Simion de la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi din Fălticeni, și alți preoți din cadrul Protoieriei Fălticeni.

În programul dedicat celor 158 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost rememorate susținerea și contribuția Bisericii Ortodoxe Române în toate aceste momente premergătoare evenimentului istoric, prin însăşi implicarea slujitorilor ei.

Protoiereul Adrian Dulgheriu le-a spus celor prezenți că punctul important în evoluția Țărilor Române și avansarea spre idealul de unire, s-a înfăptuit abia în anul 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

”Menţionăm faptul că în deschiderea şedinţei din 5 ianuarie 1859 care fusese dedicată alegerii domnitorului, s-a săvârşit slujba de Te Deum în Biserica Sfântul Nicolae Domnesc (Iaşi), prilej pentru care Arhmimandritul Neofit Scriban a rostit o predică prin care îndemna ascultătorii la unire strigând cu glas tare: Credinţa română şi Unirea Română. Biserica întemeiată pe credinţă binecuvântată este stindardul unei asemenea credinţi şi al unei asemenea uniri. Iar în Adunarea electivă ultimul vot l-a avut preşedintele Adunării, Mitropolitul Sofronie Miclescu, care a rostit cuvintele de la proclamarea Unirii în Divanul ad- hoc: unde-i turma, acolo este şi păstorul. Mitropolitul proclamă apoi pe domnul ales, care depune jurământul în numele Sfintei Treimi, cu mâna pe Sfânta Evanghelie.”, a subliniat protoriereul Dulgheriu. ”În Ţara Românească, după un Te Deum săvârşit în Catedrala Mitropolitană, toţi participanţii la vot au depus jurământul în numele Sfintei Treimi, iar după terminarea votului, preşedintele Adunării, mitropolitul Nifon, a proclamat pe unicul domnitor al Principatelor Române, pe Al. I. Cuza. Alături de cei doi mitropoliţi, menţionăm şi pe Episcopul Melchisedec Ştefănescu – pe atunci arhimandrit, alături de fratele învăţat Filaret, în Moldova, şi Sfântul Calinic de la Cernica, pe atunci Episcop la Râmnic, alături de Episcopul Clement al Argeşului şi Episcopul Filotei al Buzăului, în Ţara Românească. Ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să păstrăm şi să cultivăm darul unităţii naţionale ca fiind un simbol al demnităţii poporului român!”

La rândul său, preotul Cătălin Simion de la Biserica Şcolii Militare şi Subofiţeri Jandarmi din Fălticeni a amintit despre lucrurile petrecute în zona oraşului şi cei 40 de tineri care au participat la mişcările unioniste pentru înfăptuirea Unirii Mici, alături de frații Manolache, Costache, Morțun, Iancu, frații Matei și Alecu Millo, Dimitrie și Alecu Grigoriu, stareții de la mănăstirile Râșca și Slatina (unde se afla și centrul unionist, iar egumen era Calinic Miclescu), și foarte mulți țărani din zonele limitrofe Fălticeniului.

În discurs s-a menționat şi despre importanţa unităţii Militare care a participat atât la războiul de indepedenţă, războaiele balcanice şi cele două războaie mondiale.

Un moment poet cu versuri compoziție proprie, recitate de preotul Gheorghiu Florentin de la parohia Boura, au completat manifestările dedicate Unirii Prinicipatelor Române.

Au urmat momente artistice prin recitare de poezii şi interpretarea unor cântece patriotice. Elevii de la grupul folcloric condus de preotul profesor Bogdan Feștilă au intonat imnul şi au cântat cântece populare patriotice, urmate de sceneta Moş Ioan Roată şi Cuza, jucată de către elevii Colegiului Tehnic ”Mihai Băcescu” îndrumați de preotul Ciprian Meștereanu şi profesoara Maria Peiu, iar copiii de la Școala Gimnazială Herla au recitat poezii alese special pentru acest moment, îndrumător fiind preotul Constantin Pica.

Mai apoi, balada lui Constantin Brâncoveanu a fost cântată de grupul psaltic al Colegiului Național ”Nicu Gane”.

Manifestările dedicate acestui eveniment s-au încheiat cu un mic recital al corului Protoieriei Fălticeni, iar la final preotul Adrian Dulgheriu a mulţumit, preoţilor, profesorilor, elevilor de la şcoala militară şi de la licee şi gimnazii pentru participare căci au făcut posibil ca prin această manifestare să nu treacă neobservat momentului Unirii din 24 ianuarie 1859.

El și-a exprimat speranța că această colaborare dintre Biserică, Armată și Școală va continua atât prin activități culturale dar și social caritative.

ȘTIRI