Premiu pentru Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” la un concurs de promovare a minoritățilorEducație

Premiu pentru Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” la un concurs de promovare a minorităților

       Accesări: 164

Sâmbătă, 16 ianuarie 2016, echipajul Școlii Gimnaziale “Mihail Sadoveanu”, format din elevii Nona Gheorghieși (clasa a VI-a A) și Aurel-Constantin Bîrliba (clasa a VII-a A), sub îndrumarea profesoarei Elena Pașcovici, a obținut Premiul al III-lea la concursul „În lumea minorităților”. Concursul a fost organizat în cadrul Galelor minorităților „minore” desfășurate prin proiectul „Minorități minore” (Iași, Muzeul Literaturii Române-Casa Pogor).

Proiectul se derulează în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european” și este finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României. Proiectul este derulat de Fundația Corona din Iași în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române Iași.

Minoritățile abordate în cadrul proiectului și al concursului sunt: germanii (sași și șvabi), evreii, turcii, rușii lipoveni și ucrainenii. Pentru a nu lăsa uitării contribuția și impactul pe care aceste comunități etnice le-au avut asupra culturii românești, proiectul urmărește recuperarea, conștientizarea, promovarea și valorificarea moștenirii cultural-istorice a celor 5 minorități naționale.

La Gala de la Iași au mai participat două echipaje din județul Neamț, un echipaj din județul Vaslui și două echipaje din Iași. Fiecare echipă a amenajat câte un stand tematic prin care a promovat minoritatea evreilor (obiecte, cărți, fotografii, documente). Jurizarea a fost făcută astfel: 70% au decis specialistii, membri ai minoritătilor, iar 30% a decis publicul larg.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

“Standul școlii noastre a fost apreciat de toți cei prezenți, iar cei doi elevi au dovedit că s-au documentat temeinic. Le mulțumim tuturor celor care ne-au încurajat și sprijinit (din țară și din străinătate). Urmează o expoziție pe care o vom organiza în școală și la vernisajul căreia vă așteptăm, ne-a informat prof. Elena Pașcovici.

ȘTIRI