Premieră în domeniul muzeistic: Un preot va prelua conducerea valorosului Muzeu de Artă ”Ion Irimescu” din FălticeniLocal

Premieră în domeniul muzeistic: Un preot va prelua conducerea valorosului Muzeu de Artă ”Ion Irimescu” din Fălticeni

       Accesări: 1359

Domeniul muzeistic sucevean este martorul unei premiere absolute. Un preot ortodox va prelua conducerea unui muzeu din Fălticeni. Părintele Teodor Brădățanu devine noul manager (director) al Muzeului de Artă ”Ion Irimescu” din Fălticeni, în urma rezultatului obținut la probele concursului susținut recent.

Preotul, în vârstă de 37 de ani, nu a avut contracandidați, însă el a reușit să treacă fără probleme de cele două etape ale concursului.

La prima probă a obținut nota 9,20, iar la proba interviului nota 9,70. Comisia de concurs l-a declarat admis, media obținută la concurs fiind 9,45. Preotul candidat la postul de director al muzeului poate depune contestație până pe 11 noiembrie, dacă este nemulțumit de notele primite.

Din comisie au făcut parte nouă persoane din administrația locală, mai mulți specialiști în domeniu de la Ministerul Culturii și Muzeul Bucovinei, dar și reprezentanți ai executorilor testamentari.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Printre condițiile pe care trebuie să le aibă candidații sunt studiile universitare de licență absolvite cu diplomă într-un domeniu de referință precum istorie, muzeologie, filologie, arte vizuale, istoria și teoria artei, științe ale comunicării sau științe juridice.

Un alt criteriu obligatoriu, din cele zece criterii impuse participarea la concurs, este vechimea în specialitatea studiilor de minim 5 ani. Persoana candidată trebuie să nu dețină funcție de conducere într-o altă instituție.

Cunoașterea unei limbi de circulație internațională a constituit un avantaj.

Teodor Brădățanu slujește ca al doilea preot în Sfântul Altar, alături de fratele său, preotul paroh Adrian, la Biserica ”Adormirii Maicii Domnului” din Fălticeni.

Preotul are studii masterale în străinătate pe domeniile cultural și muzeistic.

Teodor Brădățanu este născut la Oradea, în județul Bihor, însă locuiește la Fălticeni de mai bine de 30 de ani. El îl va înlocui pe Gheorghe Dăscălescu la conducerea instituției, un apropiat al maestrului Ion Irimescu, cel care deține în același timp și calitatea de executori testamentar.

Muzeul de Artă ”Ion Irimescu” adăpostește un patrimoniu valoros, peste 300 sculpturi şi 1000 de desene, fiind muzeul cu cea mai mare colecție de autor din țară.

ȘTIRI