Prăpad și groază în Slatina: Casă complet devastată de doi tineriRural

Prăpad și groază în Slatina: Casă complet devastată de doi tineri

       Accesări: 150

Pericolul vine de unde nu te aștepți. De asta s-a convins o femeie din Slatina, localitate unde câțiva tineri au acționat ca într-un sat fără câini. S-a întâmplat în dimineața zilei de 28 septembrie.

Era ora 4.10 când trei indivizi au început să vandalizeze casa, anexele și bunurile Georgianei Beleagă. Când s-au pus pe devastat, proprietara era la Fălticeni, însă înăutru se aflau doi prieteni, Alexandru Năstacă, 23 ani, și prietena aceastuia, însărcinată, puși să aibă grijă de locuință în lipsa ei. Au trăit scene de groază. Treziți din somn, de zgomotele puternice provocate de spargerea geamurilor cu lemne rupte din gardul casei, aceștia au realizat că ceva este în neregulă. Alexandru a verificat să vadă ce se întâmplă și i-a văzut la ”lucru” pe atacatori.

De frică s-au baricadat sub o masă, pe care au camuflat-o cu haine, pentru a nu fi văzuți de răufăcători. Au sunat la 112 și au cerut ajutorul polițiștilor. Imediat au sunat-o și pe proprietara imobilului care nu a putut face altceva decât să constate proporțiile prăpădului care nu a lăsat nimic” în picioare”. Tot atunci a aflat că și cea de-a doua ei casă, aflată în vecinătate, a fost ținta unui act similar.

Proprietara imobilelor distruse a povestit presei, cu lux de amănunte, ceea ce s-a întâmplat duminică dimineață, afirmând că s-a decis să facă totul public pentru că poliţiştii nu au mişcat un deget şi i-au cerut să nu discute cu jurnaliștii despre ce cele întâmplate.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

După cum arată și camerele de supraveghere, de la momentul când autorii au început să acționeze  și până la sosirea organelor de ordine au trecut aproape 40 de minute. Timp berechet pentru ca grupul de tineri să-și facă de cap pe proprietatea altuia. Ei nu s-au sfiit să pătrundă în casă și să distrugă aproape tot ce-au întâlnit în cale.

Au început cu prima din cele două case, unde au aruncat cu pietre, au spart geamurile și au rupt gardul. Nu au fost pe deplin mulțumiți. S-au mutat la cealaltă casă unde Georgiana Beleagă deține un mic bar, care la ora respectivă era închis. După ce au pus gardul la pământ, au început să lovească în geamurile de la uși și ferestre pe care le-au făcut țăndări. Actul de vandalism a continuat și la pătrunderea în imobilul respectiv. Cu o bucată de lemn, unul din indivizi a început să lovească aparatele de joc, apoi a răvășit toată casa.

Prăpădul și groaza au luat sfârșit la ora 4.50.

Casa Georgianei Beleagă nu mai este casă. În prima zi după ”asediu” a dormit la o vecină, iar acum s-a cazat la un hotel. Îi este frică să mai doarmă în propria casă și spune că a primit amenințări de la făptuitori. Ea a declarat jurnaliștilor că nu i-a văzut în viaţa ei pe acești indivizi, dar că: ”Am depus plângere la Poliție. Am depus declarații. Am înțeles că tinerii nu sunt găsiți, dar eu am informații, chiar și de la părinți, că ei ar fi în propriile case. Nu se poate spune că acești tineri nu sunt găsiți, în cazul în care ei sunt acasă. Și, totuși, nu sunt chemați la Poliție. Ceea ce s-a făcut este violare de domiciliu, distrugere, furt, mi-au furat din marfă. Poliţia a mers la ei acasă şi mi s-a spus: ”Nu putem intra peste ei în casă”. Eu aș vrea să se facă dreptate.”

Proprietara celor două case spune că îi este frică să se mai întoarcă acasă. „Nu am un geam întreg, nici la asta, nici la cealaltă, nici la toate anexele din spate. Nici o piesă de mobilier nu mai este întreagă. Nu am unde să locuiesc, chiar dacă aş avea casa la fel, pusă la punct, eu mă tem să mai vin aici. Dacă nu avem siguranţă în propria locuinţă, atunci nu ştiu unde am mai putea să stăm în siguranţă! Am dormit la o vecină, în prima seară, a doua seară la o rudă, după care la un hotel, nu mai ştiu unde să locuiesc. Până se soluţionează cazul, voi dormi la un hotel”.

Pentru a-și acoperi faptele nelegiuite, tinerii au smuls camerele de supraveghere din perete. Cele pe care nu le-au observat sau nu au uitat să le distrugă, au înregistrat totul și constituie probe clare asupra faptelor pe care le-au comis.

”Cei care au intrat aici sunt Petrea Vornicu, Robert Vornicu și alți tineri. Eu mă tem să stau în propria mea casă. Pentru că, chiar dacă voi reface totul în casă, eu mă tem să vin aici”, ne-a mărturisit Georgiana.

Momentele trăite de bărbatul de 23 de ani și prietena i-au marcat puternic și după cum spun sunt traumatizați: „Eram ca într-un film de groază”, afirmă Alexandru Năstacă. ”Se auzeau geamuri sparte de jur împrejurul casei. M-am ascuns sub masă împreună cu prietena mea. Mă căutau, ştiau că sunt în casă. Au venit cu un cuţit şi cu o brichetă. Au fărmat tot. Umblau şi răscoleau, dădeau cu pari, cu tot ce aveau prin mână. Aveau scânduri de la gard în mână când au intrat în casă şi mă căutau.”

Alexandru ne-a relatat faptul că i-a auzit pe atacatori că vor să aducă benzină ca să dea foc casei.

El a scăpat ca prin urechile acului de furia atacatorilor care și-au dat seama că este în apropierea lor. Polițiștii l-au contactat pe tânărul pus să păzească imobilul, chiar în momentul când acesta se ascundea de răufăcători: ”Avem aici postul de Poliție. S-a ajuns după aproximativ 50 de minute.”, ne-a declarat Georgiana Beleagă. ”În momentul când l-au apelat polițiștii, i-a sunat telefonul lui Alexandru și atunci au început să devasteze tot pentru că au auzit soneria. Nu știau sigur dacă era în camera acesta sau în anexa din spate. L-au căutat peste tot aici, dar nu l-au găsit.”

Vecinilor le-a fost teamă să vorbească cu presa, spunând că nu știu și nu au auzit nimic.

La distanță de câteva ore de la producerea distrugerilor Năstacă și Beleagă spun că au fost amenințați: ”M-au sunat şi m-au ameninţat. Au zis că de ce am sunat la 112, că ei au să vină şi a doua oară şi o să mă omoare cu adevărat”… „Şi eu am fost ameninţată: că nu o să pot să mai intru în Slatina, că mă vor scoate din Slatina”.

Tânărul care a asistat la scenele de coșmar are şi o explicaţie pentru modul în care s-a intervenit şi se fac cercetările la acest caz: „Din câte se vorbeşte despre aceștia, ei sunt copiii unor oameni cu bani, de fiecare dată când se întâmplă câte o nenorocire ca acesta, totul se muşamalizează, nu se mai ia nici o măsură, nu se mai aude nimic”.

Este posibil că agresiunea de la Slatina să fie un act de răzbunare care ar putea avea legătură cu incidentul petrecut sâmbătă seară, la un club Fălticeni, unde cele două persoane implicate în devastarea caselor, pe fondul consumului de alcool, ar fi avut discuții mai aprinse la barul unde iubitul Georgianei Beleagă este agent de pază. Tinerii din Slatina au fost dați afară din local de oamenii firmei de pază și securitate.

Dupa câteva zile ei au depus plângere de la postul de Poliție Slatina împotriva agentului de pază pe motivul existenței loviri, alte violențe și amenințare, după cum ne-a precizat subcomisarul Ionuț Epureanu.

Contactat telefonic de Cronica de Fălticeni, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, subcomisarul Ionuț Epureanu ne-a declarat că Biroul Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni, împreună cu Poliția Mălini și postul de Poliție Slatina au demarat, încă de la începutul săptămânii, cercetările în cazul a doi bărbați de 20 și 22 de ani din localitatea Herla, comuna Slatina, asupra faptelor săvârșite de aceștia în data de 28 noiembrie.

Pe numele lor s-a întocmit dosar penal pentru violare de domiciliu și distrugere. Urmează soluționarea cazului prin unitatea de parchet competentă de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Pentru faptele săvârșite, tinerii din Slatina pot primi între 2 luni și 3 ani de închisoare.

ȘTIRI