Prăbuşirea în ateismActualitate

Prăbuşirea în ateism

       Accesări: 84

În România există 21 de milioane de oameni care cred în Dumnezeu şi vreo 20 de mii care se declară atei. Parlamentul s-a dovedit însă nepăsător de trăirea spirituală majoritară şi la iniţiativa lui Remus Cernea a adoptat o iniţiativă legislativă prin care ar putea fi scoasă religia din şcoală, fără să existe aşa cum ar fi fost democratic o consultare a poporului printr-un referendum.

Printr-o iniţiativă legislativă se marchează prăbuşirea în nihilismul care este ,,o filosofie a decreaţiei care… ajunge până la neantizarea eului” (Vittorio Possenti, Filosofia după nihilism, Editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuş, 27).

În termeni generici se defineşte o filosofie ateistă caracterizată prin deicid unde omul  îl ucide pe Dumnezeu nu printr-un marş funebru, ci prin ,,anunţul repetat al omului nebun” (ibidem) care declară fericit ,,noi l-am ucis” (ibidem).

Voinţa de putere a omului îl ucide cu seninătate pe Dumnezeu. Dar oare este fericit omul care se declară stăpânul lumii? Răspunsul este nu, pentru că ştirile sunt populate în fiecare zi cu oameni care se sinucid. O simplă analiză sociologică arată că de la deicid la suicid nu este decât un pas. Aşadar visul de putere al omului care vrea să îi ia locul lui Dumnezeu se transformă până la urmă într-un coşmar.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Ştefan Grosu, bursier doctoral, Academia Română

ȘTIRI