Pompierii suceveni, salvatori de excepţieActualitate

Pompierii suceveni, salvatori de excepţie

       Accesări: 72

În perioada 2-4 iunie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a organizat faza pe zonă a Competiţiei naţionale de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat. Concursul s-a desfăşurat în parcarea din apropierea Galeriilor Olimp, din municipiul Piatra Neamţ, ne-a informat plt. adj. Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

Loturile reprezentative ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Neamţ, Iaşi, Botoşani, Suceava, Bacău şi Vaslui au concurat, în cadrul celor două probe ale competiţiei, respectiv Descarcerarea din autovehicule şi Acordarea primului ajutor calificat.

Proba Descarcerarea din autovehicule urmăreşte dezvoltarea competenţelor profesionale în ceea ce priveşte salvarea victimelor. Pe parcursul exerciţiului, evaluatorii urmăresc cu prioritate comanda intervenţiei, siguranţa, tehnicile de descarcerare, îngrijirea prespitalicească şi folosirea eficientă a echipamentului. În cadrul probei, echipajele trebuie să fie în măsură să identifice cele mai bune practici/tehnici de descarcerare din vehicule, precum şi să promoveze eventualele idei inovatoare privind tehnicile de descarcerare din vehicule, acesta fiind şi un prilej excelent pentru realizarea unui schimb de experienţă cu privire la modul de lucru al salvatorilor.

În cadrul probei Acordarea primului ajutor calificat se urmăreşte aplicarea şi respectarea întocmai a protocolului specific, precum şi dezvoltarea competenţelor profesionale în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor calificat pacienţilor traumatizaţi. În urma acestei probe, echipajele participante sunt în măsură să atingă valori de referinţă precum conştientizarea şi implementarea de către toţi paramedicii a sintagmei ,,Siguranţa pe primul loc”, apoi încurajarea acordării unei îngrijiri prespitaliceşti la un nivel superior, în limita competenţelor prevăzute de legislaţia în vigoare, şi nu în ultimul rând crearea unui spectru mai larg al principiilor şi tehnicilor întâlnite în îngrijirea prespitalicească a pacientului traumatizat.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Salvatorii suceveni au făcut o figură frumoasă, reuşind să se claseze pe locul III, demonstrând, încă o dată, că Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare de la nivelul judeţului este la înălţime şi că oferă servicii de calitate şi de un înalt profesionalism.

Protagoniştii acestui concurs au fost plt.maj. Gelu Pavalache (comandantul echipajului), plt. Maria Perijocplt. Mihai Scutelnicuplt.Ovidiu Titiliucplt. Laurenţiu Franţuzu şi plt. Olimpiu Olaru. Din lot au mai făcut parte cpt. Marius Jechel (şef lot) şi plt.adj. Loredana Macovei (asistent-coordonator SMURD).

Clasament final – proba descarcerare: 1. ISU Neamţ; 2. ISU Iaşi; 3. ISU Suceava
Clasament final – proba traumă: 1. ISU Neamţ; 2. ISU Iaşi; 3. ISU Suceava.

ȘTIRI