Pomicultorii din zona Fălticeni sunt mulțumiți de recolta de mere obținută în toamna acestui anActualitate

Pomicultorii din zona Fălticeni sunt mulțumiți de recolta de mere obținută în toamna acestui an

       Accesări: 948

Toamna este anotimpul când agricultorii trag linie și strâng roade obținute după luni întregi de muncă. Pentru pomicultorii din zona Fălticeni, anul 2017 este unul cu producție de mijloc. Cantitatea de mere recoltate la hectar este mulțumitoare, după cum afirmă la unison oamenii din breaslă.

Deși se așteptau la roade mai bogate, vremea capricioasă le-a dat peste cap toate calculele.

Inginerul Mircea Costișevchi susține că producția obținută în acest an acoperă doar cheltuielile și unele investiții pe care le-a făcut în propria livadă care măsoară câteva hectare.

20 – 25 de tone la hectar

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Recoltarea merelor a început la finele lunii septembrie, cu exact o lună înainte de Târgul Mărului. Cantitatea de mere obținută

„Producția din acest an este mulțumitoare. Estimăm între 20 și 25 de tone la hectar.”, ne-a declarat inginerul Costișevschi. „Consider că este mulțumitoare având în vedere că în primăvara am avut două înghețuri care au vămuit destul de mult producția de mere în bazinul pomicol Fălticeni.”

În anii buni, atunci când primăvara vine cu ploi bogate, iar vara nu este prea secetoasă, pomicultorii recoltează 40 – 50 de tone de mere la hectare.

Comparativ cu anul trecut producția este mai mică, chiar dacă în 2016 s-a înregistrat o secetă prelungită.

Roadele toamnei ajung la Târgul Mărului

Din cele câteva mii de tone de mere care se culeg în livezile din zona Fălticeni, pomicultorii au selectat cu atenție cele mai bune mere.
Acestea vor fi vândute la Târgul Mărului, eveniment care se desfășoară sâmbătă și duminică, 21 și 22 octombrie.

Mere din toate soiurile vor fi expuse în centrul orașului, iar alături de acestea vor putea fi degustate, dar și vândute sucurile naturale din mere fabricate la Fălticeni.

Mere vândute la prețuri acceptabile

Una dintre nemulțumirile pomicultorilor din bazinul Fălticeni este aceea că merele de consum ajung pe piața românească sau la export prin intermediari care oferă un preț oarecum acceptabil. Aceștia comercializează mai departe fructele la un tarif dublu, în euro, profitul fiind foarte convenabil iar efortul depus este minim.

Merele se vând direct la cumpăratori cu prețuri între 1,5 și 3 lei în funcție de soiul cumpărat.

Situație diferită în cazul merelor industriale.

Kilogramul de măr industrial se vinde cu 90 de bani kilogramul, un preț bun, după cum spune Mircea Costișevschi pentru fructul care nu poate fi valorificat în piețe.

Merele destinate segmentului industrial ajung la fabricile de suc din Fălticeni sau la unități de producție din alte județe ale Moldovei.

Producția din bazinul pomicol Fălticeni este estimată la peste 5.000 de tone, din care 2.000 de tone se regăsesc în depozitele pomicultorilor asociați în cadrul Cooperativei Livezile Fălticeni.

ȘTIRI