Pomicultorii din Radășeni înființează anual 5-10 hectare de liveziRural

Pomicultorii din Radășeni înființează anual 5-10 hectare de livezi

       Accesări: 454

Mărul este averea lor și nu este de mirare că figurează ca simbol pe steagul comunei. Pomicultorii din Rădășeni sunt cunoscuți în țară pentru soiurile aromate, care ajung pe mesele multor români, și, se pare, aici pomicultura se așază pe un teren solid. Viitorul sună bine pentru cei preocupați să transforme munca dintr-un an de zile într-o afacere cu profit cât mai mare.

Previziuni optimiste are și Neculai Perju, primarul comunei, care crede că acestui segment i se poate da un impuls important cu ajutorul unui program cu finanțare europeană, ce se discută acum la nivelul Ministerului Dezvoltării.

”Acest program va putea fi accesat de cei care doresc să înlocuiască livezile bătrâne, prin defrișare și înlocuire cu material săditor nou, respectiv achiziții de terenuri în vederea efectuării plantațiilor. Programul se va desfășura pe o perioadă de 2-3 ani pentru perioada dedicată întreținerii livezilor. Va fi un beneficiu și, într-adevăr, un suflu bun dat în sprijinul celor care intenționează să aibă continuitate în domeniu.”, ne-a declarat primarul Perju.

Acesta mai spune că în ultimii ani se observă o preocupare mai intensă din parte consătenilor pentru extinderea și întinerirea livezilor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Comuna Rădășeni are 450 de hectare acoperite de livezi. 85% dintre acestea sunt plantații de măr, adică anual se recoltează mere de pe o suprafață de 380 de hectare.

În ceea ce privește terenurile cultivate, acestea pornesc de la 10 ari și până la 3 – 4 hectare per pomicultor. Sunt însă și cazuri în care, unii au dat arendă câte 20 – 30 de hectare. ”Cel care face pomicultură, cu intenția de a comercializa producția, este considerat cel care lucrează pe suprafețe de la jumătate de hectar în sus”, afirmă edilul comunei.

În timp ce pe dealurile din jurul Fălticeniului cultura de măr regresează, suprafețe mai mici sau mai mari fiind lăsate de izbeliște sau defrișate, la Rădășeni pomicultura este în continuare trainică. După spusele primarului Neculai Perju, localnicii investesc în fiecare an bani frumoși în dorința unor rezultate pe măsură.

Anual, în comuna vecină, se plantează între 5 și 10 hectare numai cu măr.

Costurile nu sunt deloc mici. Înființarea unui singur hectar de plantație nouă cere o investiție de 65.000 de lei pe hectar.

ȘTIRI