Polițiștii au confiscat peste 70 metri cubi de material lemnos. Controale în trafic efectuate la Fălticeni și RâșcaActualitate

Polițiștii au confiscat peste 70 metri cubi de material lemnos. Controale în trafic efectuate la Fălticeni și Râșca

       Accesări: 1463

Într-o singură oră, în prima zi a lunii februarie, polițiștii din Vadu Moldovei și Suceava, cu sprijinul specialiștilor Gărzii Forestiere Suceava, au oprit în trafic două transporturi suspecte de material lemnos.

Au fost confiscate cantități importante de material lemnos, peste 77 de metri cubi.

Valoarea mărfii predate în custodia ocoalelor silvice din Râșca și Fălticeni depășește suma de 24.000 de lei.

Au fost aplicate amenzi usturătoare societățile comeciale și șoferilor, pentru neregulile constatate în actele de transport, iar unul dintre conducătorii auto s-a ales și cu dosar penal, pentru „fals  în înscrisuri sub semnătură privată” și „uz de fals”.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Vineri, 1 februarie 2019, la ora 11.07, o patrulă din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei a oprit pentru control, pe DJ 155A din comuna Râșca, o autoutilitară cu remorcă condusă de un bărbat din comuna Boroaia, care transporta material lemnos.

În urma verificării avizelor de însoțire a materialului lemnos prezentate de conducătorul auto, polițiștii au constatat faptul că acestea nu aveau înscrise codul unic online generat de aplicația informatică „SUMAL”.

S-a procedat la conducerea ansamblului rutier la depozitul Ocolului Silvic Râșca, unde, în urma inventarierii, specialiștii silvici au stabilit faptul că bărbatul transporta ilegal cantitatea de 43,19 metri cubi de bușteni pentru gater.

Societatea comercială emitentă a documentelor a fost sancționată contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos, în valoare de 14.382 lei, a fost confiscat și predat în custodie personalului silvic.

În același timp, la ora 11.03 o echipă mixtă formată din polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, a oprit pentru control, pe strada Armatei din municipiului Fălticeni, ansamblul rutier aparținând unei societăți comerciale din comuna Moldovița, condus de un bărbat din municipiul C-lung Moldovenesc, care transporta 34,57 metri cubi de lemn rotund de esență rășinoase.

            Echipa de control a constatat, în urma verificării documentelor, ieșirea din valabilitate a codurilor unice online generate de aplicația informatică și consemnate în avizele de însoțire.

            Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 6.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos, în valoare de 10.371 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Fălticeni.

            Întrucât avizele de însoțire prezentau modificări și ștersături necertificate, echipa de control a extins verificările la societatea emitentă, ocazie cu care, a constatat diferențe de conținut ale exemplarelor 2 și 3, față de exemplarul numărul 1, perioada de valabilitate fiind modificată de către conducătorul auto pentru a conferi o notă de legalitate transportului de material lemnos.

            Astfel, societatea emitentă a avizelor de însoțire, a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 5.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010.

            În cauză, conducătorului auto i s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de „fals  în înscrisuri sub semnătură privată” și „uz de fals”, ce va fi soluționat procedural.

ȘTIRI