Poliția Locală nu mai poate amenda șoferiiNațional

Poliția Locală nu mai poate amenda șoferii

       Accesări: 3570

Se restrâng numărul atribuțiilor pentru agenții Poliției Locale. Aceștia nu mai au voie să sancționeze șoferii aflați în trafic, așa cum puteau face până acum. Decizia aparține Instanței Supreme și a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Hotărârea devine obligatorie pentru toate instanțele din țară.

În același timp, lucrătorii din cadrul Poliției Locale nu mai au dreptul să ceară anumite documente și informații de la conducătorii auto.

Soluția adoptată vine în contextul în care au existat instanțe judecătorești care au desființat procesele-verbale de contravenție întocmite de polițiștii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Au fost sute de astfel de cazuri în țară, motiv pentru care Avocatul Poporului a înaintat la ÎCCJ o sesizare, iar instituția s-a pronunțat în acest sens.

Prin urmare, polițiștii locali nu mai pot exercita aceste atribuții, pentru că nu mai au dreptul să ceară șoferilor anumite documente. Agenții Poliției Locale nu mai au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nici nu le pot cere informații din care să reiasă cine le-a încredințat pentru conducere mașinile.

Acum singurii care au competență pe Codul Rutier în privința faptelor din trafic sunt polițiștii rutieri.

Situația ar putea să se schimbe din nou, în viitor, deoarece la Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care urmărește acordarea de competențe, în zona faptelor contravenționale comise de șoferi, și celor de la Poliția Locală.

La momentul de față, potrivit Legii Poliției Locale, agenții au competențe în acest domeniu, însă ele nu se regăsesc și în Codul rutier.

ȘTIRI