Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat şi la FălticeniCultură

Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat şi la Fălticeni

       Accesări: 318

Fie că este vorba de activităţi extraşcolare, simpozioane, spectacole sau expoziţii, poetul Mihai Eminescu este omagiat în aceste zile şi la Fălticeni.

Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” a găzduit spectacolul „Trăsura cu domnul Mihai Eminescu”, un recital susţinut de Natalia şi Pavel Lupăcescu, actori ai Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, Republica Moldova.

Biblioteca Municipală „E. Lovinescu” şi-a întâmpinat cititorii cu o expoziţie de carte dedicată poetului. Expoziţia este organizată în sala de lectură. Personalul bibliotecii încearcă astfel să stârnească curiozitatea cititorilor să-l redescoperi pe Mihai Eminescu.

Punţi peste timp cu opera eminesciană au fost create şi la Grădiniţa cu Program Normal Lizuca. „Sub semnul omagierii poetului Mihai Eminescu, pe parcusul zilei am derulat activități cu o mare încărcătură emoțională, atât pentru preșcolari cât și pentru invitați. Evocându-l pe , am derulat activităţi care au urmărit familiarizrea copiilor cu viața și cu textul eminescian, precum şi interpretarea personalizată (poezii recitate sau transpuse în cântece) a creaţiilor sale”, ne-a informat educatoarea Doiniţa Bălan de la Grupa Campionii. Alături de cei mici s-a aflat profesorul Bogdan Feștilă, care a realizat împreună cu copiii diferite ateliere de lucru.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

La împlinirea a 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni au organizat manifestarea cultural-artistică „Eminesciana”, în colaborare cu Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” şi Colegiul Naţional „Nicu Gane”.
Începând cu ora 17, în Sala „Pictor Aurel Băeşu”, iubitorii de Eminescu au putut asista la prezentarea cu tema „Cum a fost omul Eminescu?” susţinută de către prof. Marius Pintilii de la Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea”. Au recitat apoi poezii eminesciene elevii: Şchiopu Valentina, Bursuc Andreea şi Merlă Isabela de la Şcoala „Ioan Ciurea”; Tomegea Alexandru de la Şcoala „Ion Irimescu”; Mateiana Anechiforesei şi Cosmin Ştefan de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”. În încheiere, spectatorii s-au bucurat de momente vocal-instrumentale ai căror protagonişti au fost: grupul de vioară/chitară coordonat de prof. înv. primar Lidia Zugravu (Şcoala „Ioan Ciurea”), Răileanu Flaviana (Şcoala „Ion Irimescu”), Mateiana Anechiforesei şi Marina Rusu (Colegiul Naţional „Nicu Gane”).
Publicul a avut prilejul de a vizita expoziţia „Opera lui Eminescu în imagini” cu desene ale elevilor participanţi la ediţiile de până acum ale Concursului judeţean „Numai poetul…”, organizat de Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea”.

***Poet, prozator, dramaturg, publicist Eminescu s-a nascut la Botoşani la 15 ianuarie 1850 şi s-a stins din viata la 15 iunie 1889 la Bucuresti, fiind înmormântat în cimitirul Bellu.

Descendent al unei vechi familii românesti din Moldova de Nord, cu rădacini rurale din partea ambilor parinţi, este al şaptelea copil al căminarului Gheorghe Eminovici si al Ralucăi Eminovici, fiica stolnicului Iuraşcu.

ȘTIRI