PNL Fălticeni intră în război cu colegii de alianță de la PSDSpecial

PNL Fălticeni intră în război cu colegii de alianță de la PSD

logo_usl

Tensiuni la nivel local între organizațiile PNL și PSD. Cele două componente ale alianței USL de la Fălticeni au intrat în conflict după ce, în această dimineață, primarul Cătălin Coman a numit un nou manager la conducerea Spitalului Municipal Fălticeni. După ce i-a fost prelungit mandatul cu o lună, ex-managerul Mircea Lupu, membru PNL, nu a mai fost dorit de edilul șef care l-a desemnat astăzi, 1 noiembrie, pe doctorul Morariu Vlad, membru PSD, la conducerea spitalului.

Decizia i-a nemulțumit profund pe membrii PNL din Fălticeni care au formulat o scrisoare deschisă colegilor din alianță, amintindu-le că au încălcat protocolul semnat la nivel central între cele două partide. Aceștia le mai reproșează pesediștilor faptul că fac presiuni asupra mai multor peneliști ce dețin funcții administrative și politice.

Redăm mai jos comunicatul de presă al PNL Fălticeni semnat de Gheorghe Aldea, președintele PNL Fălticeni și secretarul Vasile Amariei.

Organizaţia Municipală a PNL Fălticeni solicită Organizaţiei PSD Fălticeni respectarea prevederilor protocolului de funcţionare a USL la nivel local, şi încetarea presiunilor făcute de către conducerea organizaţiei PSD pentru schimbarea membrilor PNL aflaţi în funcţii administrative şi politice.

De asemenea, Organizaţia PNL Fălticeni aminteşte colegilor de alianţă că s-a încălcat art.1.1.5, din protocol, conform căruia “Partidele membre ale Alianţei nu vor iniţia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora“.

În aceste condiţii, nu ne asumăm responsabilitatea funcţionării corespunzătoare a USL Fălticeni.

În replică la cele declarate de Organizația Municipală PNL Fălticeni, primarul Cătălin Coman și vicepreședintele PSD Fălticeni a declarat în exclusivitate pentru Cronica de Fălticeni că decizia de a-l numi în funcție de dr.Morariu Vlad aparține primarului și că alegerea sa pornește de la faptul că la vârful instituției a numit un doctor, persoană potrivită pentru o astfel de funcție de conducere.

”Din punctul meu de vedere nu s-a înlocuit managerul.”, ne-a spus Cătălin Coman. ”Să ne înțelegem, fostului manager i-a expirat contractul. Legea spune că primarul numește un interimar până la organizarea concursului. Asta am și făcut! Motivația pentru care l-am numit pe doctorul Morariu este de aceea de a eficientiza activitatea în Spitalul Municipal și a contat mult și faptul că este medic. Mi se pare normal ca un medic să conducă un spital.”

La rândul său, viceprimarul Gheorghe Aldea, președintele PNL Fălticeni ne-a declarat faptul că supărarea lor pornește de la schimbarea managerului Mircea Lupu, care este membru al PNL și membru în Biroul Permanent Municipal Fălticeni. ”Pe lângă asta, ne nemulțumește și faptul că PSD Fălticeni racolează membrii ai PNL, respectiv dr.Morariu Vlad și profesorul Ciubotaru Cristian, ceea ce contravine protocolului Alianței USL. Deci ce facem aici?”, se întreabă Gheorghe Aldea care acuză PSD de practici neortodoxe în cadrul alianței.

Primarul Coman a ținut să precizeze că nu va cădea în capcana politizării unui subiect care, în fond, se leagă de numirea unui doctor într-o funcție de conducere.

”Nu vreau să politizez deloc acest subiect, pentru că nu este un subiect politic. Ne gândim doar la buna funcționare a spitalului municipal. Dacă ar fi fost să acționez pe linie politică, așa cum reclamă unii, de când sunt primar la Fălticeni, atunci domnul Lupu care a fost membru marcant PDL și care, culmea, este încă pe lista de consilieri județeni ai PDL nu s-ar fi bucurat de sprijinul meu și al instituțuiei pentru continuarea investițiilor la noul spital.”, ne-a declarat Cătălin Coman. ”Eu n-am făcut nici o presiune ca să-l înlătur pe Mircea Lupu. Pur și simplu i-a expirat contractul.”

Coman a afirmat pentru Cronica de Fălticeni că nu a știut faptul că dr.Morariu Vlad a fost membru PNL, și că reacția colegilor de alianță este o manifestare pornită din orgoliu, un orgoliu care nu se justifică în condițiile în care decizia de a numi managerul Spitalului Municipal Fălticeni nu este una politică. Reacția vicepreședintelui PSD Fălticeni a fost una ironică la adresa fostului manager, economistul Mircea Lupu, spunând că populația nu a votat USL pentru ca Lupu să rămână pe funcție.

”Nu trebuie să ne coborâm la la nivelul orgoliilor și ambițiilor personale sau de partid.”, ne-a declarat primarul Coman și vicepreședintele PSD Fălticeni. ”USL a fost votat la Fălticeni ca să-și facă treabă și datoria pentru folosul cetățeanului, nu că să rămână Mircea Lupu pe funcția de manager sau altă persoană să obțină nu știu ce funcție. Trebuie să ne concentrăm pe lucruri serioase.”

De cealaltă parte Gheorghe Aldea avertizează faptul că din acest moment PNL Fălticeni nu își mai asumă responsabilitatea funcționării corespunzătoare a alianței USL la Fălticeni. ”Noi vrem să colaborăm în continuare, așa cum am făcut și până acum, dar nu depinde doar de noi ca acest lucru să se și întâmple”, a afirmat Aldea pentru Cronica de Fălticeni.

În replică, Cătălin Coman ne-a declarat că ”Indiferent de ceea ce se spune acum, vă garantez că PSD își va asuma funcționarea USL pe plan local pentru binele comunității, al proiectelor actuale și viitoare și celor care ne-au acordat votul la alegeri.”

Pentru a detensiona situația, Gheorge Aldea, președintele PNL Fălticeni, a promis că ”va purta o discuție serioasă cu pesediștii” și că ”va cere oficial” o întâlnire a celor două organizații pentru ”discuții aprofundate”.

ȘTIRI