Ploile torenţiale au afectat 23 de localităţi din judeţul SuceavaRural

Ploile torenţiale au afectat 23 de localităţi din judeţul Suceava

       Accesări: 1062

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, în urma avertizărilor de fenomene meteo periculoase, din data de 19 iunie, pmpierii militari suceveni au intervenit în urma ploilor torenţiale, care au afectat 23 de localităţi din tot judeţul: Cajvana, Poieni-Solca, Botoşana, Ehreste, Cununschi, Zalomestra, Gura Humorului, Voroneţ, Pojorâta, Negrileasa, Gălăneşti, Izvoarele Sucevei, Soloneţu Nou, Gura Solcii, Suceava, Lungeni, Doroteia, Plutoniţa, Bivolărie, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Ciumârna şi Vatra Moldoviţei.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, plt.adj. Alin Găleată, a precizat că 138 de pompieri salvatori, cu 65 de autospeciale, sprijiniţi de poliţişti, jandarmi, lucrători ai Serviciilor Voluntare şi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă (în total 317 persoane cu 97 mijloace de intervenţie), au intervenit în diferite situaţii, de monitorizare, evacuare apă şi salvare/evacuare persoane.

Cele mai afectate localităţi, din cauza inundaţiilor, au fost Plutoniţa, Gura Humorului, în cartierul Bogdăneasa, şi Doroteia. În total, în toate zonele afectate de fenomenele meteo periculoase, s-au înregistrat 11 locuinţe inundate, 32 de anexe, 84 de curţi sau grădini şi 3 beciuri, de asemenea inundate.

La ora 23:30 s-a intervenit pentru deblocarea DN17, pe raza oraşului Gura Humorului, care era blocat de aluviuni. În aproximativ jumătate de oră, militarii au îndepărtat toate resturile aduse de viituri pe carosabil şi au redat traficului drumul ce leagă Moldova de Ardeal.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Pompierii militari au mai intervenit pentru evacuarea unor persoane, care erau cazate la cinci case de vacanţă, şi au rămas izolate din cauza unor podeţe avariate. Salvatorii au consolidat trecerile şi au evacuat 30 de persoane. După consolidarea căilor de acces, alţi 58 de turişti au rămas la pensiuni şi nu a mai fost necesară evacuarea lor.

De asemenea, o altă intervenţie de salvare s-a desfăşurat în cartierul Bogdăneasa din oraşul Gura Humorului, unde o mamă cu fiica sa, care erau programate la medic, au fost trecute pe o punte de acces consolidată, cu ajutorul pompierilor militari.

Ca şi în cazul inundaţiilor precedente, din localităţile Horodnic de Sus şi Horodnic de Jos, zonele critice au fost în permanent monitorizate pe tot parcursul nopţii, urmând ca în perioada următoare, comisii mixte să se deplaseze în teren şi, împreună cu autorităţile locale, să evalueze pagubele generate de inundaţii.

Video – ISU Suceava

ȘTIRI