Ploile cu gheață și vijelia au făcut prăpăd în comuna Forăști: Culturile sunt distruse în proporție de 100%Rural

Ploile cu gheață și vijelia au făcut prăpăd în comuna Forăști: Culturile sunt distruse în proporție de 100%

       Accesări: 241

Natura s-a dezlănțuit din nou. Vinerea trecută potopul s-a abătut în zona Fălticeni, mai multe comune confruntându-se cu fenomene meteo extreme. La orele amiezii ploile torențiale cu gheață au fost asociate fulgere și vijelii, iar pe unde au trecut au făcut prăpăd.

Dacă în comunele Vadu Moldovei, Drăgușeni și Boroaia pagubele înregistrate se limitează la câteva hectare, în comuna Forăști proporțiile dezastrului sunt uriașe.

Bătrânii satelor afectate spun că niciodată nu au mai văzut ca natura atât de furioasă ca acum.

„Ziceam că vine sfârșitul lumii. Cerul era negru. S-au pornit toate deodată. Și ploaia, și gheața și furtuna și fulgerele.”, ne-a spus Vasile Aspătăriței din satul Antoceni, comuna Forăști. „Mie mi-a luat tot materialul de pe acoperiș și l-a aruncat cât colo. Copacii mari erau aplecați până la pământ de tornada care s-a abătut aici. Așa ceva n-am văzut niciodată și nici nu vreau să mai văd.”

Peste 2.600 de hectare distruse în proporție de 100%

Dimensiunile dezastrului sunt imense. Autoritățile locale spun că suprafețele cultivate sunt distruse în proporție de 100%.

Furtuna violentă și ploile torențiale cu gheață au făcut una cu pământul suprafețe întregi de terenuri agricole.

Estimările Primăriei Forăști arată că potopul de vineri a distrus peste 2.600 de hectare.

Parcelele însămânțate cu porumb arată de parcă ar fi treierat combina. Gheața a bătut atât de puternic încât, pe anumite suprafețe, tulpina plantelor are doar 2-3 centrimetri lungime. Ca și când n-ar fi fost de ajuns, ploaia torențială, cu un debit de 70-80 litri pe metrul pătrat, a inundat numeroase suprafețe de teren cultivat.

Lanurile de grâu sunt și ele puternic afectate. Culturile de cartof și floarea soarelui sunt distruse. La fel s-a întâmplat cu tot ceea ce înseamnă culturi pomicole de măr, vișin și păr care au avut de suferit în urma fenomenelor meteo extreme.

Oamenii spun că toată munca lor de câteva luni s-a făcut praf în numai câteva minute.

Acoperișuri luate pe sus, copaci doborâți și stâlpi de tensiune puși la pământ

Nimic nu a rămas „în picioare”. Dacă terenurile agricole au fost calamitate în totalitate, vremea rea a creat probleme și în gospodării.

Vântul puternic a distrus acoperișul și geamurile mai multor case, iar unele la unele locuințe acoperișul a fost smuls de forța vijeliei.

În total, peste 15 case au fost afectate de furtuna de vineri.

Mai mulți stâlpi de tensiune au fost puși la pământ de furtună între Forăști și Oniceni. Situația a rămas nerezolvată până în prezent, mai multe gospodării din Oniceni nefiind alimentate la rețeaua de energie electrică.

Gheață cât oul de porumbel

Oamenii din Forăști povestesc că ploaia torențială a fost însoțită permanent de gheață. Bucățile de gheață aveau mărimea unui ou de porumbel, uneori chiar mai mare.

Ploua cu găleata, însă nu aceasta era problema, ci faptul că ploua torențial cu gheață.

În unele gospodării, localnicii povestesc că în grădinile lor s-a așternut peste tot un strat alb, ca și când ar fi fost iarnă.

„Când s-a terminat cu ploaia, în curtea mea era un covor alb. Era exact ca iarna. Am scos lopata de zăpadă ca să dau gheața într-o parte.”, ne-a povestit un localnic din Forăști. „Eu în grădină nu mai am nimic. Nici zarzavaturi, nici fructe, nici legume și nici vie. Am muncit toată primăvara ca să am pentru iarnă. Nu mai este nimic. Totul este distrus. Nu mai am ce pune la toamnă în borcane.”

Norii negri au bătut cu gheață timp de 15 minute 

Au fost suficiente pentru a distruge culturile și munca de câteva luni. Oamenii au pierdut nu doar timpul investit la treburile agricole ci și bani. Cei mai mulți dintre ei sunt simpli țărani cu o pensie modestă, iar toată nădejdea lor este acum la autoritățile centrale de la care așteaptă ajutorul.

Viceprimarul și administratorul public al comunei Forăști susțin că au cerut de la înființarea unei comisii județene pentru evaluarea pagubelor în agricultură.

Brăduț Avrămia speră ca din fondul de rezervă al Guvernului să poată fi direcționate fonduri pentru ajutarea fermierilor și localnicilor din comună care au terenurile calamitate.

„Pe raza a trei sate comuna a fost distrusă. S-au distrus toate culturile.”, ne-a declarat Brăduț Avrămia, administratorul public al comunei Forăști. „Am cerut întrunirea comisiei județene ținând cont că avem mulți fermieri care au luat împrumuturi din bănci, care au luat semințe și tratamente pe bază facturi cu termen de achitare la toamnă. Sper prin Guvernul României, prin fondul de rezervă poate se poate ajuta populația comunei. Sunt suprafețe distruse în proporție de 100%, practic fermierul a pierdut tot.”

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI