Ploile au adus noi pagube în comuna BoroaiaRural

Ploile au adus noi pagube în comuna Boroaia

       Accesări: 2193

Luna august a debutat cu ploi torențiale și cu probleme pe măsură. În zona Fălticeni sunt câteva localități afectate de fenomenele hidrologice periculoase, care au adus noi pagube pe lângă cele create în perioada 16 – 31 iulie. Comuna Boroaia s-a confruntat marți cu un val de precipitații abundente ce au creat viituri și creșteri ale debitelor unor pârâuri care au ieșit din matcă.

Potrivit raportului operativ întocmit de autoritățile locale, afectate de ploi sunt cinci sate arondate unității administrative.

Autoritățile locale au intervenit cu utilaje care au creat o breșă de 60 metri lungime pentru degajarea volumului mare de apă adus de viitura creată pe pârâul ce traversează localitățile Boroaia și Giulești.

În urma ploilor și revărsării pârâurilor Seaca și Râșca au fost inundate 8 gospodării, iar 45 de fântâni au fost colmatate. 70 de hectare de teren arabil și 35 de hectare de fânețe au fost sub ape.

Apele au distrus un dig pe aproximativ 60 de metri lungime.

În satul Săcuța au fost înregistrate alunecări de teren și ruperi de ale malurilor. Un pod și două podețe au fost distruse de ape. Un drum comunal asfaltat a fost distrus pe o porțiune de 400 de metri. Au avut de suferit și lucrările hidrotehnice. Gabioanele, apărările de maluri și pragurile de fund au fost deteriorate pe o lungime de 700 de metri.

Raportul operativ arată că 30 de fântâni au fost colmatate la Săcuța, iar 7 hectare de teren agricol și fânețe au fost inundate.

Probleme similare au fost consemnate și în satul Moișa. Pe lângă alunecările de teren, ploile au distrus două podețe, 1 kilometru de drum comunal, gabioane și apărări de maluri pe o porțiune de 800 de metri. 42 de fântâni au fost inundate și 10,5 hectare de fânețe și culturi agricole.

În satul Boroaia apele au acoperit 4 hectare de teren agricol, 25 de hectare de fânețe, afectate fiind și 35 de fântâni. Cinci gospodării au fost inundate, în timp ce o porțiune de 200 m de drum comunal a fost distrusă de ploile abundente. De furia apelor nu au scăpat lucrările hidrotehnice de pe cursul pârâului Seaca, distruse pe porțiuni însemnate.

Pagubele au fost consemnate și în satul Giulești, aici apa deversată prin breșa creată în canalul Seaca, administrat de SGA Suceava fiind la limita localității. Primăria Boroaia urmează să evalueze și aici probleme consemnate în urma precipitațiilor abundente din 1 august 2018.

Din fericire, nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești.

 

ȘTIRI