Ploile abundente au produs anul acesta pagube de peste 1.000.000 de lei în comuna Cornu LunciiRural

Ploile abundente au produs anul acesta pagube de peste 1.000.000 de lei în comuna Cornu Luncii

       Accesări: 566

Fenomele hidrometeorologice periculoase au dat mari bătăi de cap autorităților locale. Comuna Cornu Luncii s-a confruntat cu probleme încă din primăvara acestui an, când ploile abundente de la jumătatea lunii martie și topirea zăpezilor au produs pagube de peste 700.000 de lei. Mai multe străzi și ulițe au fost inundate de apele pluviale, dar și de pârâurile care au depășit debitele obișnuite.

Atunci au fost distruse mai multe podețe și drumuri balastate în trei sate ale comunei.

Cele mai afectate au fost satele Păiseni, cu pagube evaluate la 486.000 de lei, Sasca Mare cu pagube de 25.000 de lei și satul Șinca cu pagube de 110.000 lei.

Comisii mixte de specialitate din cadrul Prefecturii Suceava, ISU Suceava, SGA (Sistemul de Gospodărire al Apelor) Suceava, DJDP (Direcția Județeană de Drumuri și Poduri) Suceava și de la Primăria Cornu Luncii au consemnat și calculat distrugerile provocate în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase.

Vremea rea s-a întors cu și mai multe probleme în vară.

La sfârșitul lunii iunie, ploile abundente care s-au abătut asupra comunei au provocat pagube însemnate la partea de infrastructură rutieră. Șase drumuri comunale și trei ulițe au fost avariate pe porțiuni de sute de metri în care structura acestora a fost afectată.

Mai multe apărări de maluri și câteva gabioane au fost distruse. De furia apelor învolburate ale pârâurilor cu debite ridicate nu au scăpat nici podurile sau podețele.

Cantitățile mari de precipitații au generat alunecări de teren în satele Șinca și Păiseni, în unele zone pământul s-a dus la vale până în albiile pârâurilor, obturând cursurile acestora.

Primarul Gheorghe Fron afirmă că s-a intervenit zi de zi, după ce vremea a permis, cu utilaje și echipe pentru remedierea situațiilor, aducerea carosabilului la starea inițială, balastări, reparații ale podețelor și terasamentelor.

„S-a muncit foarte mult după aceste ploi foarte mari. În primăvară am acționat cu forțe sporite în toate zonele afectate de inundații. Am căutat să rezolvăm probleme în mod prioritar și eficient în fiecare sat afectat al comunei.”, explică primarul comunei Cornu Luncii. „Nici vara nu am scăpat de necazuri. În iunie, iulie și la început de august echipele noastre au lucrat pentru remedierea problemelor create de ploi. Nu este deloc ușor, ținând cont că volumul foarte mare de muncă.”

Pagubele materiale au continuat să se înmulțească odată cu ploile de la sfârșitul lunii iulie și cele de la debutul lunii august.

Ploile din această vară au creat cele mai multe probleme în satele Sasca Mare, Păiseni și Șinca.

Mai multe podețe au fost afectate, câteva maluri au suferit eroziuni, iar drumurile balastate au fost spălate și erodate de apa meteorică.

De asemenea, structura de apărare pentru un pod din beton a fost avariată.

Au fost probleme și în satele Brăiești și Sasca Mică. Aici s-a intervenit constant pentru reparații ale unor drumuri balastate, ulițe sau drumuri comunale.

Pagubele evaluate de comisiile de specialitate depășesc suma de 400.000 de lei.

 

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI