Pictorul Ioan Olaru este autorul sculpturii din zăpadă de la Fălticeni. Portretul îl înfățișează pe regele BurebistaLocal

Pictorul Ioan Olaru este autorul sculpturii din zăpadă de la Fălticeni. Portretul îl înfățișează pe regele Burebista

       Accesări: 2807

Talentul și voința pot exprima frumosul. Creația unui necunoscut s-a dovedit un element inedit pentru trecătorii care au avut drum prin centrul municipiului Fălticeni, locul unde două mâini dibace au realizat o sculptură din zăpadă. Un chip de bărbat, ce părea un rege dac, le-a atras atenția drumeților.

Unii dintre aceștia nu au ratat ocazia de a se fotografia cu sculptura.

Cine l-a făcut?

Aceasta era întrebarea la care trecătorii, dar și cititorii articolului publicat de Cronica de Fălticeni, nu aveau încă un răspuns.

Localnicul Ioan Olaru este meșterul chipului de zăpadă. Este pictor, înfrumusețează biserici și dă „viață” icoanelor, iar timpul liber și-l umple, câteodată, cu pasiuni pe care le-a pus în practică foarte rar.

Sculptura din zăpadă, de peste 1 metru înălțime, a fost așezată în fața unui magazin de pe strada Republicii.

Opera a fost înzestrată și cu drapelul național. Chipul este al regelui Burebista.

Inițial s-a dorit realizarea chipului Mântuitorului Hristos, care ar fi privit spre Catedrala Învierii, aflată peste drum.

Ideea a pornit de la un prieten, Mihai Vatavu. Pentru că au considerat că ar fi o impietate, cei doi amici s-au orientat către un personaj istoric al românilor.

Zis și făcut.

Pictorul nu a stat prea mult pe gânduri, iar în seara zilei de 29 ianuarie s-a pus pe treabă. După câteva ore de lucru, la lumina telefonului mobil, sculptura din zăpadă a fost gata.

Portretul lui Burebista l-a realizat dintr-un morman de zăpadă.

Ioan Olaru nu este la prima „abatere”.

Anul trecut a meșterit chipul lui Iancu Jianu, sculptura din zăpadă fiind făcută în curtea casei aceluiași prieten.

Portretul regelui Burebista
Pictorul Ion Olaru
Mihai Vatavu și pictorul Ion Olaru

ȘTIRI