Piața 23 August și primul sens giratoriu din FălticeniNostalgie

Piața 23 August și primul sens giratoriu din Fălticeni

       Accesări: 5002

Ne întoarcem în timp. Anii ’70. Construit cu osârdia localnicilor, orașul Fălticeni avea, de ceva vreme, și primul sens giratoriu.

Punct de întâlnire pentru străzile Republicii, Ana Ipătescu, 23 August (devenită ulterior Mihai Eminescu), Ion Creangă, Maior Ioan și Nicolae Bălcescu.

Autoritățile vremii au botezat acest loc Piața „23 August”.

De câțiva ani încoace este Piața ”Mihail Sadoveanu”.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Pe partea stângă, la parterul blocurilor se află Agenția Loto Prono, care și astăzi și-a păstrat locul. Alături se află un magazin, cu spații vitrate generoase. Mai târziu, la capătul blocului, se înființa agenția CEC.

Între agenție și CEC se afla magazinul cu produse electronice şi electrocasnice. În locul acestuia, de la jumătatea anilor 80, s-a deschis magazinul de partid, unde se desfăceau produse din gospodării.

Blocurile de pe strada Mihai Eminescu, de la Agenția CEC spre Poștă, erau primele din oraș care aveau spații comerciale la parter. Pe același principiu aveau să fie construite, mai târziu, unități similare de desfacere pe străzile 7 Noiembrie și Republicii.

În centrul pieței, autoritățile au construit fântâna arteziană, încropită din ciment, piatră, metal și puțină marmură. Funcțională, înconjurată de verdeață și flori, fântâna atrăgea prin elementele sale decorative, prin care ieșeau jeturile de apă.

În partea dreaptă se află Policlinica, ridicată în anul 1965.

Blocurile din jur erau și ele la ”prima tinerețe”.

Tot aici s-a lucrat la amenajarea primului sens giratoriu din orașul Fălticeni. Era la începutul anilor 60.

La început era pavat cu piatră cubică. Ulterior, odată cu cerințele de modernizare ale urbei, drumul a fost asfaltat.

La începutul anilor 1900, piața din fața Bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului, pe atunci catedrală, se află o fântână cu un mic monument.

Pe locul unde astăzi este sensul giratoriu, atunci era esplanada care mărginea Strada Mare (azi Republicii) de Ulița Rădășenilor (azi Ion Creangă)

ȘTIRI