Piața centrală „Nada Florilor” și ceasul global din Fălticeni vor intra în reabilitare capitalăLocal

Piața centrală „Nada Florilor” și ceasul global din Fălticeni vor intra în reabilitare capitală

       Accesări: 5163

Schimbări importante la kilometrul zero al orașului. Esplanada centrală „Nada Florilor” va fi reabilitată în totalitate după ce Primăria Municipiului Fălticeni a decis să aloce fonduri consistente pentru lucrările de modernizare. Piața centrală va suferi transformări majore în ceea ce privește noile elementele care vor contura aspectul acestui spațiu.

Esplanada va fi revizuită estetic printr-un proiect realizat de o firmă de arhitectură din Iași.

Modificări de efect

Schimbările vor fi numeroase și de efect, promit autoritățile locale.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Mozaicul va fi înlocuit cu un material rezistent la traficul pietonal, care va fi similar, ca nuanță și calitate, cu cel utilizat la treptele Catedralei Învierii.

Configurația zonei va fi modificată de câteva noi spații destinate pentru bănci. Zona verde și straturile cu flori vor fi și ele revizuite estetic.

Două noi fântâni arteziene

Un alt element de noutate vor fi fântânile arteziene.

Proiectul prevede două fântâni amenajate pe locul celei actuale. Acestea vor fi identice ca aspect și mărime, iar funcționalitatea lor va fi asigurată printr-un sistem inteligent de control.

Fântânile arteziene vor funcționa din primăvară și până în toamnă. Piața centrală va primi și mobilier stradal nou.

Specialiștii din Austria vor repara ceasul

Ceasul din centrul municipiului Fălticeni va beneficia de primele intervenții la mecanismele de funcționare. Pentru că nu mai funcționează de ani buni, obiectul care cântărește peste trei tone are nevoie de reparații urgente.

Fără să fi avut parte de lucrări de întreținere în ultimii ani, Ceasul Global s-a defectat și s-a oprit de tot.

Autoritățile locale spun că și-au propus să reabiliteze ceasul care va arăta și funcționa ca nou.

Piesele și mecanismele au uzuri pronunțate, iar vechiul sistem de acționare și iluminatul interior nu mai sunt funcționale.

Ceasul este de peste 30 de ani un simbol Fălticeniului, oraș al muzeelor și personalităților, iar Primăria vrea să intervină până nu va fi prea târziu.

„Ceasul din centru este și trebuie să rămână un simbol al orașului Fălticeni. Noi ne-am gândit că este timpul să-l reabilităm și, în același timp, să-l modernizăm.”, a declarat primarul Cătălin Coman în exclusivitate pentru cotidianul Cronica de Fălticeni. „Ceasul va rămâne în locul în care se află acum și va fi reabilitat odată cu piața centrală.”

Tehnic vorbind, ceasul se află într-o stare deplorabilă.

Primarul Coman afirmă că municipalitatea fălticeneană este în discuții avansate cu o firmă specializată din Austria care ar putea repara ceasul. Austriecii se vor ocupa și cu lucrările de curățare.

Proiectul de modernizare va include și lucrări de cosmetizare exterioară. De pe corpul metalic al ceasului global vor fi îndepărtate urmele de vopsea, adezivi sau alte materiale care îi pătează aspectul.

Și patina timpului și-a pus amprenta asupra carcasei ceasului. Plăcile exterioare vor fi curățate, astfel încât acestea să revină la aspectul inițial.

Ceasul din Fălticeni este o copie a mult mai celebrului Weltzeituhr din Berlin. Autoritățile de la acea vreme au ținut să-l personalizeze și au ales un element identitar cunoscut tuturor românilor. Deasupra corpului cilindric este amplasat un element identic Coloanei Infinitului, opera renumitului sculptor Constantin Brâncuși, pe care se sprijină sistemul solar cu 9 planete.

Realizat integral din metal, ceasul indică pe 24 de cadrane ora din peste 100 de țări de pe 5 continente.

Schimbări după mai bine de 3 decenii

Esplanada centrală și ceasul global au fost inaugurate pe 1 mai 1985. Piața „Nada Florilor” a fost ridicată pe un spațiu unde se aflau numeroase case, familiile primind la vremea respectivă repartiție pentru un apartament la bloc în special în cartierele Republicii și 7 Noiembrie.

Proiect de modernizare va demara după mai bine de 30 de ani de la inaugurarea pieței centrale.

Primar Cătălin Coman estimează că lucrările vor putea începe din toamna acestui an. Lucrările de amenajare au fost scoase la licitație, perioada pentru analizarea ofertelor și deciderea firmei câștigătoare urmând să se încheie la data de 10 septembrie 2018.

Șantierul ar putea fi deschis la începutul lunii octombrie.

Lucrările pentru reabilitarea și modernizarea zonei centrale vor costa aproximativ 2,5 milioane de lei. Fondurile sunt alocate din bugetul local.

Noua piață centrală ar putea fi finalizată în vara anului 2020.

ȘTIRI