Peste 40 de incendii de vegetație uscată în ultima săptămână. Bătrân cu arsuri adus la Spitalul din FălticeniActualitate

Peste 40 de incendii de vegetație uscată în ultima săptămână. Bătrân cu arsuri adus la Spitalul din Fălticeni

       Accesări: 951

Pompierii militari suceveni au intervenit, în intervalul 3-9 martie 2019, la 42 de incendii de vegetație uscată, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Bucovina” Suceava.

În întreg județul Suceava, incendiile au afectat o suprafață totală de peste 60 de hectare.

Intervențiile s-au desfășurat în peste 30 de localități, iar în unele dintre ele, de mai multe ori, și au pus la grea încercare forțele de intervenție, atât cele profesioniste, cât și cele din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență.

Marți, 5 martie, o gospodărie (casă și anexă) a fost mistuită de flăcări, în Drăgoiești, în urma unui foc deschis pentru arderea resturilor vegetale din grădină. La intervenția pentru stingerea incendiului au participat pompierii din Suceava și Fălticeni.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

O altă situație deosebită s-a înregistrat vineri, 8 martie. Un bătrân, în vârstă de 70 de ani, a suferit arsuri grave pe un picior, în încercarea de a stinge incendiul pe care l-a provocat, pentru arderea vegetației uscate.

Favorizate de vântul puternic, flăcările au scăpat de sub control, cuprinzând și terenurile a doi proprietari învecinați, la unul dintre aceștia afectând o plantație de salcâmi pe o suprafață de 2.400 metri pătrați.

Victima a fost preluată de către un echipaj al pompierilor SMURD, iar după ce i s-a acordat primul ajutor medical, a fost transportată la Centrul de Primire Urgențe Fălticeni, pentru investigații suplimentare.

Potrivit ISU Suceava, vineri s-au înregistrat și cele mai multe incendii de vegetație uscată, respectiv 15 în mai puțin de 12 ore.

Cele mai mari, ca suprafețe afectate, au fost în localitățile Soloneț (15 hectare) și Pătrăuți, unde a ars vegetația uscată dintr-o livadă, pe o suprafață de aproximativ 10 hectare.

Tot vineri, pompierii militari suceveni au intervenit în satul Brădățel, unde au stins un incendiu care a mistuit un adăpost de animale pe o suprafață de 60 metri pătrați, focul propagându-se la construcție de la vegetația uscată aprinsă în apropiere.

Sâmbătă, 9 martie, echipaje ale pompierilor militari suceveni s-au deplasat din nou în sprijinul colegilor de la ISU Botoșani, care s-au confruntat și ei în această săptămână cu foarte multe incendii de vegetație uscată.

Toate aceste incendii s-au soldat cu pierderi materiale, dar, din păcate, și cu rănirea unui om. Pentru stingerea lor s-au depus eforturi supraomenești, misiunile fiind îngreunate de vântul puternic care a favorizat dezvoltarea și propagarea flăcărilor, pompierii salvând zeci de gospodării, plantații de arbori, dar și fonduri forestiere, care au fost puse în pericol prin arderile necontrolate.

Până în prezent, inspectorii de specialitate ai pompierilor militari suceveni au aplicat, în total, 12 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 2.500 lei fiecare, celor care au provocat astfel de incendii.

Cu siguranță, misiunile inspectorilor vor continua, urmând ca după identificarea și a altor autori de incendii, aceștia să fie sancționați conform legislației în vigoare”, ne-a informat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, sublocotenentul Alin Găleată.

Foto – Arhivă

ȘTIRI