Peste 32.500 de suceveni s-au vaccinat împotriva gripei. Afecțiunile respiratorii evoluează în parametrii specifici sezonului receActualitate

Peste 32.500 de suceveni s-au vaccinat împotriva gripei. Afecțiunile respiratorii evoluează în parametrii specifici sezonului rece

       Accesări: 197

Conducerea Direcției de Sănătate Publică a Județului Suceava a prezentat rezultatele monitorizării, pentru luna decembrie 2018, a evoluției afecţiunilor clinice compatibile cu gripa, infecţiilor respiratorii acute şi infecţiilor respiratorii acute severe, la nivelul județului Suceava.

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul Liliana Grădinariu, afirmă, într-un comunicat, că evoluția se află în intervalul aşteptat pentru luna decembrie.

În cadrul Sistemului de supraveghere de rutină a infecțiilor respiratorii și a gripei, furnizorii de servicii medicale de la nivelul județului Suceava au raportat cele mai multe îmbolnăviri la începutul lunii decembrie.

În săptămâna 3-9 decembrie au fost diagnosticați cei mai mulți pacienți cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare (2125) și cu pneumonii (494), ulterior numărul îmbolnăvirilor de acest tip fiind în scădere.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Din totalul pacienților diagnosticați în luna decembrie cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 1,92% au necesitat internare, iar dintre cei diagnosticați cu pneumonii, 22,66% au fost internați în spitale.

Spre deosebire de luna noiembrie, când cele mai multe cazuri diagnosticate au fost la grupa de vârstă 15-49 de ani, în luna decembrie cele mai multe cazuri diagnosticate au fost înregistrate la grupa de vârstă 5-14 ani.

Cazurile internate au predominat, la fel ca în luna anterioară, la grupele de vârstă de 0-1 an și 2-4 ani.

În ceea ce privește vaccinarea populației din grupele considerate de risc, medicul Liliana Grădinariu a remarcat o creștere a numărului persoanelor care au recurs la vaccinarea antigripală.

Dacă la începutul lunii fuseseră figurau vaccinate un număr de 20.843 de persoane, la sfârșitul lunii decembrie numărul de persoane din grupele de risc vaccinate a crescut la 32.514.

“În sezonul 2018-2019, în județul nostru nu au fost confirmate cazuri de gripă, dar am fost informați, de către Centrul Regional de Sănătate Publică Iași, că au fost detectate pe teritoriul Moldovei virusuri gripale. Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a transmis spitalelor recomandări specifice”, a precizat Liliana Grădinariu.

         Persoanele în vârstă, copiii şi bolnavii cronici sunt cei mai expuşi la afecțiuni respiratorii, pentru că sistemul lor imunitar este mai fragil.

Specialiștii DSP Suceava apreciază că, în perioada următoare, pot să apară în circulaţie virusuri responsabile de „gripele false”, dar şi virusuri ale „gripei adevărate”. În cazul gripelor false acţionează sute de virusuri şi simptomele sunt moderate: strănut, scurgeri nazale, tuse productivă, lăcrimare, durere de gât, febră moderată, durere de cap. Gripa propriu-zisă se manifestă prin simptome severe: frisoane, febră 39-40 de grade Celsius, dureri de cap, tuse seacă rebelă, rinită, stare generală alterată.

În cazul virozelor sau „gripelor false”, complicaţiile sunt: sinuzita, otita (mai ales la copii). În cazul gripei: otita, bronşita, pneumonia, encefalita.

Reguli generale de prevenţie

Medicii recomandă să fim întotdeauna atenţi la alarmele de circulaţie gripală, să încercăm să evităm persoanele contaminate, aglomeraţiile umane şi să respectăm câteva reguli generale de prevenţie:

– spălaţi-vă mâinile temeinic ori de câte ori este nevoie şi învăţaţi şi copiii despre importanţa igienei;

– curăţaţi şi dezinfectaţi vesela şi tacâmurile, mai ales dacă unul din membrii familiei este bolnav; spălaţi jucăriile copiilor după ce au fost folosite;

– folosiţi şerveţele de hârtie pentru a vă acoperi gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi; aruncaţi-le imediat după folosire şi spălaţi-vă pe mâini;

– evitaţi aglomeraţiile de persoane şi contactul prelungit cu cineva care are o viroză;

– dormiţi bine şi mâncaţi sănătos, echilibrat pentru a nu vă slăbi imunitatea şi a nu deveni vulnerabili la infecţii; o dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă, permite organismului să se concentreze la apărarea împotriva virusurilor mai mult decât la digestie.

– beţi cât mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie şi miere şi supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri. În plus, ajută la diminuarea simptomelor. Evitaţi alcoolul, cofeina şi renuntaţi la fumat, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor;

– staţi acasă şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, vă curge nasul sau tuşiţi; purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută;

– păstraţi-vă camera caldă, dar nu o supraîncălziţi; dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a vă reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea;

– folosiţi picături pentru nas, în special cele pe bază de apă de mare, care nu sunt iritante şi nu dau dependenţă;

-antibioticele nu ajută în viroze; acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană.

ȘTIRI