Peste 230 de furturi din locuință au fost comise în județul Suceava în primele cinci luni din 2019Actualitate

Peste 230 de furturi din locuință au fost comise în județul Suceava în primele cinci luni din 2019

       Accesări: 1602

Poliția Română, EUCPN (Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității), EUROPOL și alte 12 state din Europa, au lansat prima zi europeană de prevenire a furturilor din locuință, pe data de 19 iunie.

Inițiativa are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

Specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare.

De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine.

În primele luni ale anului 2019, în România au fost sesizate 9.210 infracţiuni de furt din locuinţe, cu 5.45% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2018, majoritatea înregistrate în mediul urban.

La nivelul județului Suceava, în același interval au fost sesizate 234 de furturi din locuință, cu 79 mai puține decât în primele 5 luni din 2018.

Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte.

De asemenea, din datele analizate rezultă că  unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție.

Până la sfârșitul acestei săptămâni, peste 100 de polițiști suceveni sunt angrenați  în activități de prevenire și informare, în special în mediul rural și în zonele cu case izolate sau locuite de persoane vârstnice.

Polițiștii discută cu persoanele vârstnice și le arătă cum pot cădea victime ale furturilor dar și cum pot preveni aceste fapte.

Un subiect distinct îl constituit prezentarea modului de operare în cazul furturilor prin împrietenire.

Cetăţenii sunt avertizaţi cu privire la pericolele iniţierii unor relaţii de prietenie sau aparent comerciale cu persoane necunoscute care  vând diverse obiecte sau prestează anumite activităţi.

De multe ori acestea sunt doar pretexte pentru a pătrunde în locuinţe, anexe sau curţi şi a sustrage bunuri sau sume de bani.

ȘTIRI