Rural

Peste 120 de amenzi aplicate în urma unei acţiuni de combatere a delictelor silvice

       Accesări: 61

material_lemnosÎn ultimele zile ale lunii mai, 26-30 mai 2015, Serviciul Ordine Publică – IPJ Suceava a organizat si executat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.

La acţiune au participat poliţişti din cadrul Serviciului Ordine Publică / Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, cât şi din cadrul subunităţilor, sprijiniţi de specialişti silvici ai Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Suceava şi ai Direcţiei Silvice Suceava.

Au fost efectuate 42 de controale în fondul forestier şi au fost verificate 27 de instalaţii de debitat material lemnos. De asemenea, au fost verificate 233 de autovehicule ce transportau material lemnos.

Au fost constatate 18 infracțiuni, din care 9  la Codul Silvic şi alte 9 infracţiuni conexe domeniului silvic. Au fost aplicate 123 sancţiuni contravenționale, în valoare totală de 70. 313 lei. A fost confiscată cantitatea de 80,9 mc material lemnos în valoare de 17.990  lei.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Pe raza satului Găineşti, au fost identificate 5 autoutilitare care transportau material lemnos fără documente legale de provenienţă şi însoţire, material lemnos comercializat de o societate de profil cu sediul în localitatea Gearmata, judeţul Timiş, punct de lucru în satul Găineşti, comuna Slatina.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a conducătorilor auto, cu amendă în cuantum total de 11.000 lei şi confiscarea cantităţii de 12 m.c. lemn foc foioase, în valoare de 1200 lei, care a fost predată în custodie Ocolului Silvic Mălini.

„Administratorul societăţii, în vârstă de 44 ani, din comuna Slatina, a emis avize de însoţire purtătoare de coduri unice ulterior constatării contravenţiilor, atestând în mod nereal că vânzarea s-a efectuat în condiţii legale. Aceste documente au fost însuşite şi folosite ulterior şi de către contravenienţi, în scopul înlăturării măsurilor contravenţionale. În cauză, atât pentru administratorul societăţii cât şi pentru persoanele ce transportau materialul lemnos, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Suceava.

ȘTIRI