Peste 100 de copii au participat la tabăra organizată la Boroaia de Protoieria FălticeniReligie

Peste 100 de copii au participat la tabăra organizată la Boroaia de Protoieria Fălticeni

       Accesări: 1050

Peste 100 de copii, din șapte parohii ale Protoieriei Fălticeni, au participat luni, 9 iulie 2018, la prima tabără de vară destinată lor, pe perioada vacanței de vară, în parohia “Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din Boroaia.

Tabăra de creație și educație religioasă, generic întitulată „100 de copii pentru 100 de ani de Românie Unită”, face parte din lungul șir de activități care se vor desfășura pe perioada vacanței pentru copii din Protoieria Fălticeni, în anul  „Omagial al Unității de Credință și de Neam” din Patriarhia Română.

Acest gen de activități, începute din anul 2016, inițiate în cadrul Protoieriei Fălticeni, au drept scop oferirea unei alternative pentru o vacanță de vară activă, în care copiii să își petreacă timpul liber într-un mod cât mai folositor, util și plăcut, în care vor lega noi prietenii, vor cunoaște locuri și tradiții noi, care îi vor ajuta la dezvoltarea și formarea lor în spiritul valorilor moral – creștine.

Majoritatea acestor copii provin din mediul rural, din toate categoriile sociale, mai ales că pentru unii dintre ei părinții nu au posibilitatea materială ca să îi trimită în excursii sau tabere pe perioada vacanței de vară. Aceste activități, organizate de Biserică în colaborare cu Școala și alte instituții, oferă o bună ocazie pentru copii de a trăi experiențe de neuitat.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Prima tabăra de acest gen, din această vacanță de vară, s-a desfășurat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și a fost organizată de către Parohia “Sfinții Ioachim și Ana”, în colaborare cu Parohia  Ciumulești, comuna Vadu Moldovei ( pr. Mircea Martiniuc), și parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Bogdănești ( pr. Marcel Usuțu), la care au luat parte și parohiile din Leucușești ( pr. Adrian Dulgheriu), Suha – Mălini ( pr. Pavel Norocel), Sfinții „Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni ( părinții Constantin Rotar și Georgian Rotar), și Dolhasca ( pr. Teofil Saftiuc), însumând un efectiv de 100 de copii, cu vârstele cuprinse între 8 – 16 ani.

Deschiderea activităților a avut loc în biserica parohială „Sfinții Părinți Ioachim și Ana”, cu primirea invitaților de către Pr. Alexandru Argatu și Pr. paroh Silviu Maxim împreună cu doamna preoteasă Anca Maxim.

Preotul Alexandru Argatu a oficiat slujba de începere a taberei și a ținut un cuvânt de învățătură făcând referire la conduita pe care trebuie să o aibă copiii de vârsta lor, ca apoi preotul Silviu Maxim a prezentat programul zilei.

Preoteasa Anca Maxim a împărțit copiii în patru grupe: Moldova, Transilvania, Țara Românească și Basarabia. Apoi au urmat activitățile din ateliere desfășurate la Școala Gimnazială „Vasile Tomegea” din localitate, după cum urmează: atelierul de jocuri educative, de gândire, cum ar fi memoratorul de cuvinte, exerciții de dicție, cascada cuvintelor, rebus, mimă și autoportrete de cunoaștere, coordonatori Dna. Prof Drăniceru Brândușa și Dna. Prof. Georgeta Meleștean. Al doilea atelier a avut ca îndrumători profesorii Dochița Marius și Parfenie Valeria, și  a constat în confecționarea de stegulețe cu tricolor, ca la final să se recite cântece patriotice și Hora Unirii cu toți cei prezenți. Iar al treilea atelier, a constat în mișcare și sporturi libere, coordonator fiind Dl. Prof de sport Drâncu Cătălin. Alături de profesorii menționați, activitățile au fost supravegheate și de către profesorii Loredana Mihai, Mateescu Petronela și voluntarii de la Asociația Aripi în Europa, din Fălticeni.

După ce au servit masa de prânz, copiii au plecat în pelerinaj la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din satul Poiana – Neamț, ctitorită de către părinții Ilarion și Alexandru Argatu, și construită pe locul unde pe data de 20 iunie, 1944, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde 14000 de ruși și-au găsit sfârșitul încercând să ajungă în Ardeal. În memoria acestei bătălii, a fost ridicată o troiță, care mai apoi s-a construit acest schit, într-o frumoasă pădure ce se află la 8 km de drumul ce duce spre Tărgu Neamț, dinspre Fălticeni. Toate aceste detalii au fost oferite de către părintele ieromonah Siluan Antoci.

La întoarcere, copiii au participat la o mică incursiune în lumea Cosmosului, o mică prezentare a planetelor și a stelelor celor mai cunoscute, la Căminul Cultural „Mihai Boleac” din Boroaia, susținută de către Dl. Gheorghiță Maxim.

Momentul cel mai așteptat a fost de după acest moment, copiii jucându-se pe terenul de fotbal din apropierea școlii gimnaziale, ca spre seară să servească un binemeritat și îmbelșugat  grătar oferit de gospodinele parohiei.

Părintele Silviu Maxim a mulțumit tututor participanților la acest proiect care a fost un real succes, „observându-se pe chipurile copiiilor, chiar dacă vremea nu a fost prielnică pe final. Mulțumim  domnului primar Vasile Berariu, doamnei profesoare Director Lucia Moroșanu, soției mele Anca, doameni preotese Prof. Georgeta Meleștean, și tuturor colaboratorilor care au ajutat la această frumoasă activitate, și îndeosebi părintelui protopop Adrian Dulgheriu care mereu ne este aproape și bun sfătuitor pentru noi părinții mai tineri.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI