Peste 10.000 de ortodocși pe stil vechi din zona Fălticeni au sărbătorit praznicul închinat Botezului Domnului HristosReligie

Peste 10.000 de ortodocși pe stil vechi din zona Fălticeni au sărbătorit praznicul închinat Botezului Domnului Hristos

       Accesări: 316

Ciclul sărbătorilor de iarnă se apropie de sfârșit și pentru ortodocșii de stil vechi. Ei au sărbătorit astăzi, 6/19 ianuarie, Boboteaza, al doilea praznic din noul an calendaristic. În cele peste 40 de biserici și mănăstiri din zona Fălticeni astăzi au fost oficiate slujbe în cinstea Botezului Domnului, zi în care firea apelor s-a sfințit, după cum spune tradiția bisericească.

După Sfânta Liturghie, preoții au săvârșit rânduiala cuvenită pentru slujba Aghiazmei Mari. Slujba este specială şi cuprinde citiri din paremiile Vechiului Testament, Apostol şi Sfânta Evanghelie, precum şi a unor rugăciuni speciale alcătuite de Sfântul Sofronie Patriarhul Ierusalimului.

Numeroși creștini au sărbătorit Boboteaza la Mănăstirea Slătioara

Pelerini din toată țara au venit în număr mare la Mănăstirea Slătioara, sediul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România. Locașul s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 1.000 de creștini veniți din toată țara la marea sărbătoare și totodată să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Glicherie Mărturisitorul.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Aici s-a oficiat Liturghia Arhierească, urmată de slujba Aghiazmei Mari.

La Fălticeni peste 600 de familii, ce figurează în registrele celor două parohii ortodoxe pe vechi, Biserica cu hramul ”Sfântul Dimitrie”, din Țarna Mare, cât și la Catedrala ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”, aflată în vecinătatea cartierului 2 Grăniceri, au celebrat cum se cuvine praznicul împărătesc, slujba fiind oficiată de protoiereul Sebastian Mogârzan.

7 cruci, 7 vase cu grâu încolțit, orhidee și ramuri de măr înflorit

Ca și în anii din urmă, de Bobotează oamenii din parohia Catedralei au creat șapte cruci din blocuri de gheață scoase din apa Șomuzului. Au trudit o zi întreagă, dar efortul s-a meritat. Trei cruci tronează deasupra unei mese ornată cu un suport pentru Sfânta Evanghelie, realizat tot din gheață. Picioarele de susținere sunt, de fapt, patru cruci cu dimensiuni identice.

Pe masă și pe brațele crucilor sunt așezate în total șapte ghivece cu grâu proaspăt încolțit, dar și vase în care se află orhidee. Cea mai surprinzătoare apariție este un vas plin cu ramuri de măr înflorit.

Spre finalul slujbei pentru Aghiazma Mare, un moment aparte l-a reprezentat eliberarea unui număr de 7 porumbei, în trei rânduri consecutive.

Mâine va fi o nouă zi însemnată pentru spiritualitate, sărbătoarea închinată Sfântului Ioan Botezătorul.

Potrivit datelor statistice, în zona Fălticeni sunt peste 10.000 de ortodocși care țin calendarul iulian (pe stil vechi).

ȘTIRI