Peste 10.000 de fermieri din zona Fălticeni așteptați să depună cererile unice de plată pentru anul 2017Actualitate

Peste 10.000 de fermieri din zona Fălticeni așteptați să depună cererile unice de plată pentru anul 2017

       Accesări: 270

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat, începând cu data de 1 martie, Campania de primire a Cererilor unice de plată pentru anul 2017.

Cererile unice de plată se depun, până la data de 15 mai 2017, la Centrele judeţene/locale ale APIA.

În zona Fălticeni, potențiali beneficiari ai campaniei sunt circa 10.800 de fermieri, potrivit situațiilor centralizate din anii anteriori.

Șeful centrului APIA Fălticeni, dr. ing. Eugen Iordăchescu, ne-a informat că fermierii din zona Fălticeni au fost informați din timp în legătură cu procedurile care țin de derularea campaniei. Există și o programare pe zile pentru a se evita aglomerația. Drept dovadă, în prima zi a campaniei și-au depus documentele peste 70 de fermieri.

Fermierii au primit recomandarea ca, înainte de a veni la Centrele APIA, să se prezinte la Primărie pentru a verifica în Registrul Agricol situația terenului pe care îl utilizează, iar dacă au înexploatație și animale să verifice situația acestora în registrul Național al Exploatațiilor (RNE) cu ajutorul medicului veterinar concesionar, asociației sau propriilor evidențe, dacă este utilizator SNIIA.

Și în acest an, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic folosind aplicaţia IPA Online care poate fi accesată din butonul dedicat situat pe pagina de început a site-ului APIA, însă finalizarea și închiderea Cererii unice de plată în IPA Online se face numai în Centrele APIA, în prezenţa funcţionarului responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic,împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

Cererile unice de plată se depun la centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

Beneficiarii plăţilor directe și ai măsurilor de mediu și climă sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare.

ȘTIRI