Personalităţile fălticenene – tema unui parteneriat şcolar în zona FălticeniActualitate

Personalităţile fălticenene – tema unui parteneriat şcolar în zona Fălticeni

       Accesări: 344

Prin proiectul ”Interculturalitatea spaţiului românesc. Transferarea tradiţiilor de la sat oras şi felurile în care privim România”, ne-am propus să valorizăm cultura, tradiţiile şi obiceiurile din zona Fălticenilor, în contextul socio-cultural actual, când influenţa mass-mediei promovează în rândul tinerilor împrumuturi din diverse culturi.

Activităţile proiectului s-au desfăşurat joi, 10 martie, în sala de lectură a Bibliotecii Municipale “Eugen Lovinescu”.

Avem nevoie să ne cunoaştem înaitașii și personalităţile care au lăsat în spaţiul fălticenean o amprentă puternică. Influența acestora poate fi benefică  pentru generațiile actuale, sădesc în minte și inimi dragostea pentru frumos, pentru autentic, și formează personalitatea viitorului om.

Elevii şcolilor ”Al. I. Cuza”, ”Ion Irimescu”, ”Ioan Ciurea”, ”Nicolae Stroleru” Baia, Şcoala Herla-Slatina au realizat un schimb de exeprienţă, fiecare prezentând o serie de personalităţi din zona Fălticenilor. Personalităţile evocate au fost: Ion Irimescu, Mihail Sadoveanu, Horia Lovinescu, Nicu Gane, dar şi personalitatea Voievodului Alexandru Lăpușneanu. Elevii au creat prezentări power-point, proiecte scrise și desenate, au recitat, au cântat și au readus în conștiința publică locală cine au fost cei mai importanți oameni care au lăsat o amprentă puternică în zona Fălticeni.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Profesorii care au coordonat activitatea au fost: prof.Cepoi Oana, prof. Apopei Mirabela, prof. Onesim Cristina, prof. Pavel Alina, prof. Acasandrei Corina, prof. Haidău Adelina, prof. Papuc Cătălina, prof. Valentina Irimia.

Dorim să învăţăm elevii să aprecieze şi să conștientizeze valorile și realizările marilor personaltități falticenene. Am considerat oportun acest proiect educaţional în vederea evidenţierii valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor din Fălticeni, prin care cultivăm de la cea mai fragedă vârstă sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului român.

Pentru elevi, acest proiect devine o ocazie eficientă de a se cunoaste între ei, de a face schimb de experientă,  o ocazie de bucurie şi satisfacţie care creează copiilor o stare de bună dispoziţie, favorabilă atât dezvoltării psihice, fizice, cât şi estetice.

Elevii sunt dornici să se implice în astfel de activităţi în care să se simtă importanţi, să ştie că activităţile lor contribuie la păstrarea şi preţuirea acestor comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului.

În sprijinul desfășurării proiectului, atât preocuparea cadrelor didactice pentru conservarea și valorificarea patrimoniului tradiţiilor şi obiceiurilor local, cât și realizarea unui schimb de experiență între cadre didactice și elevi sau cadre didactice din diferite unităţi şcolare, reprezintă căi de succes în promovarea și realizarea prezentei activități.

Prof. Oana Cepoi

ȘTIRI