Perchezițiile DNA la Fălticeni au durat 8 ore: Ce s-a întâmplat la sediul PrimărieiActualitate

Perchezițiile DNA la Fălticeni au durat 8 ore: Ce s-a întâmplat la sediul Primăriei

       Accesări: 105

primaria-falticeniZi de percheziții la sediul administrației locale. Angajații Primăriei Fălticeni nu vor uita prea curând data de 7 mai 2015, când unul din controalele pregătite de DNA s-a întins pe durata unei zile obișnuite de lucru. Ieri, mascații de la Brigada Specială de Intervenție au descins la primele ore ale dimineții, în clădirea de pe strada Republicii nr.13, însoțiți de procurorii anticorupție care au făcut cercetări într-o cauză penală.

Potrivit DNA, verificările, ce au vizat suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2003-2015, s-au desfășurat la 4 instituții publice și 8 sedii ale unor societăți comerciale.

Surse care au dorit să rămână sub protecția anonimatului susțin că perchezițiile de la Primăria Fălticeni au fost făcute de ofițeri ai Poliției Judiciare din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Aceștia împreună cu jandarmii mascați și-au făcut apariția în sediul Primăriei înainte de ora 8 dimineața, când angajații instituției nu erau încă la serviciu.

După ce s-au legitimat ofițerii au prezentat mandatul și scopul percheziției, explicând primarului Cătălin Coman că are loc o acțiune DNA, cu autorizări legale de la instanța competentă, cu privire la un contract încheiat în anul 2009 între Primăria Fălticeni și S.C Drumuri și Poduri S.A Suceava.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Contractul executat pe fonduri europene se ridică la suma de 11,1 milioane lei, bani cu care s-au reabilitat și asfaltat 13 străzi din municipiul Fălticeni.

Sursele spun că au fost convocați toți membrii care au făcut parte din unitatea de implementare a proiectului (UIP). Patru din cele cinci persoane din echipa UIP erau prezente, una fiind plecată la cursuri de specializare. Nefiind implicat în proiect, edilul șef Cătălin Coman, la vremea respectivă, în anul 2009, având calitatea de consilier local, prezența sa la derularea acțiunii DNA nu a fost necesară.

Cercetările vizau doar ridicarea unor documente din proiectul cu finanțare europeană.

Percheziția a durat 8 ore, vrafurile de documente fiind adunate, verificate și reținute, pe rând, în sala unde se desfășoară ședințele Consiliului Local Fălticeni. Ofițerii Poliției Judiciare au solicitat membrilor UIP numeroase înscrisuri din documentația proiectului de peste 2,5 milioane de euro, multe dintre acestea fiind ridicate în vederea unor cercetări ulterioare.

Interesant este faptul că, până la percheziția DNA, desfășurată ieri, 7 mai, proiectul parafat în 2009 a fost verificat de trei ori în ultimii cinci ani.

Două verificări au fost făcute de ADR (Agenția pentru Dezvoltare Regională), iar una de Curtea de Conturi, ne-au spus același surse. Proiectul este monitorizat în continuare, anual fiind verificată starea drumurilor modernizate prin proiectul amintit.

În urma cercetărilor desfășurate la Primăria Fălticeni nu s-au făcut arestări, fiind ridicate doar documente. Potrivit primarului Coman, activitatea din cadrul birourilor și compartimentelor administrației locale s-a desfășurat normal.

La plecare, aproape de ora 16, ofițerii Poliției Judiciare din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție au luat câțiva saci de documente. Mai precis, aproape 80 de bibliorafturi ce conțineau acte din bogata documentație întocmită pentru proiectul cu fonduri europene, încheiat în anul 2009 între administrația locală fălticeneană și S.C Drumuri și Poduri S.A Suceava, au fost duse în autoutilitara jandarmilor de la Brigada Specială de Intervenție.

Cercetările de la Primărie, efectuate de Direcția Națională Anticorupție, secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, au generat informații contradictorii care spuneau că mascații ar fi descins la locuința sau la sediul firmei unde Vasile Tofan, cel care în anul 2009 ocupa funcția de primar, activează în prezent ca angajat și acționar.

Contactat telefonic de Cronica de Fălticeni, fostul primar a ținut să dezmintă zvonurile care s-au împrăștiat cu rapiditate. Vasile Tofan le-a categorisit drept ”speculații și inepții”, lăsând să se înțeleagă faptul că în astfel de momente se fabulează într-un mod exagerat.

Perchezițiile din 7 mai 2015 s-au derulat atât la Fălticeni cât și Consiliul Județean Suceava, dar și în județele Botoșani, Iași cât și în municipiul București.

Acțiunea DNA a beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Rudy H.

ȘTIRI