National

Fălticeniul pe harta unei intervenţii DIICOT pentru destructurarea unei grupări specializate în contrabanda de ţigări

       Accesări: 69

tigari-contrabandaLuni, 27 aprilie 2015, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi cei ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vrancea, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Vrancea, au efectuat 28 de percheziţii în Focşani, Galaţi, Oneşti, Adjud, Fălticeni, Bârlad şi Vicovul de Sus, pentru destructurarea unei grupări infracţionale, specializată în contrabandă cu ţigări.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate 432.220 de ţigarete fără timbru de accizare sau cu timbru de accizare emis de autorităţile ucrainene, 328.000 de lei şi peste 30 de telefoane mobile folosite de cei în cauză. Au fost indisponibilizate trei autoturisme de lux.

De asemenea, în noaptea de 26 spre 27 aprilie 2015, poliţiştii au surprins în flagrant delict trei membri ai grupării infracţionale, în timp ce efectuau o tranzacție cu ţigări de contrabandă, pe raza municipiului Adjud. Întrucât cei în cauză au încercat să părăsească  zona cu un autoturism, fără a respecta semnalele legale de oprire, poliţiştii au executat, după somațiile legale de oprire, trei focuri de avertisment. Doi dintre cei în cauză au fost prinși,  față de cealaltă persoană continuându-se activitățile de urmărire.

Din cercetări au reieşit că ţigările ar fi fost preluate de cei doi membri ai grupării, în judeţul Suceava, apoi ar fi fost transportate, cu autoturismul, pe raza municipiilor Focşani şi Adjud şi predate altor persoane implicate, pentru a fi comercializate.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Ulterior, o mare parte a ţigărilor ar fi fost valorificate în pieţele din Focşani şi Adjud, o altă parte fiind valorificată în municipiul Oneşti şi în municipiul Galaţi.

Astfel, grupul infracţional ar fi preluat şi valorificat peste 1.200.000 de ţigarete provenite din Ucraina.

Prejudiciul cauzat este de peste 740.000 de lei.

4 dintre membrii grupării au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi, în cursul zilei de astăzi,  magistraţilor de la Tribunalul Vrancea, cu propunere de arestare preventivă.

La activităţi au participat poliţişti din cadrul structurilor Poliției Române de de combatere a criminalității organizate din Bacău şi Suceava, de la IPJ Galați şi de la IPJ Vrancea.

De asemenea, la activități au participat jandarmi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi de Serviciul Român de Informaţii.

ȘTIRI