Pepenii de pe tarlaua ProdancăiActualitate

Pepenii de pe tarlaua Prodancăi

       Accesări: 246

Mărul de Fălticeni are un concurent serios în topul național al celor mai apreciate fructe care își trag seva din pământul binecuvântat al patriei. Vine din sudul țării și poartă cu sine o seamă de beneficii importante pentru sănătate. El este pepenele de Dăbuleni.

Îl găsim de ceva vreme și în Piața agro-alimentară fălticeneană, alături de mult mai numeroșii ”confrații” din Brăila ori Galați care caută să convingă simplul cumpărător cu aceleași arme naturale.

Au ajuns faimoși în toată România pentru savoarea și aroma puternică.

Aceiași savoare a acestui pepene oltenesc i-a cucerit și pe vecinii de la sud și sud-vest de Dunăre.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Bulgarii și sârbii iubesc la fel de mult lubenița cu coajă groasă și miez roșu aprins. Dulci, gustoși, răcoritori. Așa erau odinioară toți pepenii din Oltenia pe care i-am savurat în copilărie. Pe mine m-au cucerit de atunci și a rămas fructul preferat pe timp de vară. Un deliciu. Un aliment hidratant cu o ”calitate” de neglijat: este ieftin. Ieftin și bun.

Aleg oricând suculența acestuia lui în locul unei doze de Coca-Cola, Mirinda, Red Bull, fie ele și gratis.

Iată că am din nou prilejul să cumpăr pepenii crescuți pe terenurile nisipoase din sudul Doljului, din aceleași locuri unde, pe tarlaua întinsă și fierbinte, odinioară, își plimba tălpile Ionela Prodan, cântăreața de muzică populară care a uns la inimă cuplul Ceaușescu cu celebrul ”Din bucata mea de pâine”. E chiar soacra lui Laurențiu Reghecampf – antrenorul FC Steaua și mama impresarei de fotbal Anamaria Prodan.

Pentru mine, curcubitaceul de Dăbuleni bate orice pepene de Brăila sau Galați. Are acel ceva care îl face să fie special. Să-l ții minte și să-l dorești an de an. Să-l poftești până la hapsânie. Pătrunzător, cu gust intens, savuros până la coajă. Așa simt eu.

Se prea poate ca harbuzul verzuliu să o fi ajutat pe Ionela Prodan la modelarea corzilor vocale, sărind cu ușurință de la statutul de la fluierător în câmp la artist, însă cert este că ceea am gustat astăzi mi-a amintit de vremurile copilăriei când îmi pătam tricourile, mâinile deveneau lipicioase, iar ”mustățile” se prelungeau cam până la urechi, pentru că nerezistând tentației îmi afundam cu hotărâre gura în felia de pepene. O minunăție!

Același inconfundabil pepene aromat de Dăbuleni…

Merită să încercați. Să-l gustați, asta vroiam să zic. Oricum odată încercat, trebuie și cumpărat. Așa că să vă fie pofta bună precum lubenița oltenească.

ȘTIRI