Pe șantierul străzii 13 Decembrie stricăciunile se țin lanț și se remediază cu greutateActualitate

Pe șantierul străzii 13 Decembrie stricăciunile se țin lanț și se remediază cu greutate

       Accesări: 60

santier-dimitrie-leonida-1Lanțul stricăciunilor. Așa poate fi supranumit șantierul de pe strada 13 Decembrie unde se muncește de ceva timp la noua canalizare. Începute în urmă cu exact o lună de zile, lucrările sunt prevăzute în proiectul de 29 milioane de lei prin care se vor reabilita și amenaja noi rețele de conducte pentru apa potabilă, pluvială și menajeră, în lungime de peste 22 km.

Preluate de la 3T Construct, firmă aflată în insolvență, lucrările efectuate de societatea maramureșeană Flam, din Baia Mare, în contractul în care ACET Suceava este beneficiarul investiției din Fălticeni, ridică unele semne de întrebare asupra modului cum evoluează activitatea pe șantier.

Șantierul a început cu stângul chiar din prima zi, când una din magistralele de apă potabilă, aflată la intersecția străzilor Dimitrie Leonida cu 13 Decembrie, a fost ruptă în timpul săpăturilor. Până la remediere, care s-a produs abia a doua zi, pe rețea s-au înregistrat pierderi deloc neglijabile. Trei zile mai târziu muncitorii au tăiat un cablu de joasă tensiune, lăsând cartierul Dimitrie Leonida fără iluminat public nu mai puțin de cinci nopți. Lipsa de comunicare cu autoritățile locale a făcut ca lucrurile să treneze până când cetățenii au sesizat verbal situația.

Seria problemelor a continuat acum mai bine de o săptămână când echipa din șantier a deteriorat un alt cablu al rețelei de alimentare cu energie electrică. Din nou, comunicarea s-a dovedit un lucru anevoios. Locuitorii zonei au fost cei care au semnalat necesitatea unei intervenții din partea electricienilor pentru rezolvarea avariei.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Dacă străzile Armatei, Horia, Cloșca, Crișan, Forestierului, 13 Decembrie și zona Șoldănești au rămas fără energie la stâlpii de iluminat preț de o noapte, pe Dimitrie Leonida a fost beznă timp de patru nopți. În una din aceste nopți, 15 spre 16 mai, hoții au profitat de lipsa iluminatului public și au spart două automobile parcate pe strada amintită, din care au sustras bateriile.

Nu mai departe de ieri, vineri, 22 mai, un autotren care se deplasa pe strada 13 Decembrie a distrus o gură de canalizare și suportul acesteia. Golul rămas în plină stradă era o adevărată capcană pentru autoturismele aflate în trafic ce puteau oricând să-și proptească roata în canalul spart. S-a întâmplat în jurul orei 12, lângă Școala Gimnazială ”Ioan Ciurea”, după trecerea de pietoni, oră la care zeci de elevi părăseau unitatea de învățământ, iar alții se pregăteau să intre la cursuri.

Cu siguranță nu s-ar fi ajuns la acest incident dacă deasupra tuburilor de canalizare se amplasau semne direcționale, de avertizare sau panouri reflectorizante, așa cum se regăsește pe un singur canal de pe toată strada. Mai mult decât atât, indicatoarele alese corect și poziționate la locul potrivit ar fi oprit mașinile de tonaj greu, ce au pătruns în șantier, pe perioada lucrărilor accesul acestora fiind nepermis. Pe lângă faptul că este amplasat lângă spălătoria auto, la câțiva metri după intrarea dinspre Dogari, respectiv din Unirii, indicatorul ”Accesul interzis” oprește de fapt accesul tuturor vehiculelor, nu doar al celor de mare tonaj, deși practic doar mașinile riveranilor, firmelor și instituțiilor din zonă ar fi trebuit să aibă acces. Asta în timp ce la intrarea de pe Armatei, se regăsesc indicatoarele ”Drum în lucru”, ”Drum îngustat”, iar la intrarea de pe Dogari se află un panou pe care apare, printre altele, și simbolul ”Obligatoriu înainte”, care nu face altceva decât să îi invite pe șoferi să meargă pe direcția indicată, adică spre 13 Decembrie, unde, de fapt, este interzis.

În ceea ce privește gura de canal stricată, nu s-a putut face mare lucru. Până luni, când munca în șantier va fi reluată, spațiul respectiv rămâne afectat pentru cel puțin trei zile, acum fiind semnalizat cu un marcaj reflectorizant.

La nici 100 de metri mai încolo, lângă dispensarul veterinar stă descoperit de cinci zile un cablu de joasă tensiune, deasupra unei gropi care pare lăsată de izbeliște. Zona este marcată, semn că aici încă mai este de lucru. Cel mai probabil, acesta este cablul retezat acum aproape două săptămâni, când strada Dimitrie Leonida a rămas pentru a doua oară fără iluminat public, între 14 și 17 mai. De menționat că acum șase zile în urmă, aici erau totul aranjat, iar munca părea încheiată. Acum muncitorii au revenit asupra lucrării proaspăt terminate pentru o nouă intervenție.

După alți 50 de metri, pe aceeași parte, trotuarul din care a ”mușcat” cupa excavatorului se află la același stadiu. De trei săptămâni bucățica de drum pietonal este deteriorată, cu o bordură uitată pe trotuar și cu altele două lipsă.

Ca tabloul să fie complet, pe 13 Decembrie țeava corugată poate fi ”parcată” regulamentar pe drumul public.

Paralel cu aceasta se află două mormane de pietriș și nisip din care unii fălticeneni nu se sfiesc să fure, ziua în amiaza mare, cu roaba sau căruciorul.

Rudy H.

ȘTIRI