Parohia Țarna Mare și-a serbat ocrotitorulReligie

Parohia Țarna Mare și-a serbat ocrotitorul

       Accesări: 1199

Zi sfântă și importantă pentru comunitățile ortodocșilor pe stil vechi. Ei l-au celebrat astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Cu acest prilej parohia Țarna Mare, din Protopopiatul Fălticeni, și-a serbat ocrotitorul și hramul cel dintâi al bisericii.

Preoții și creștinii de rând s-au adunat la rugăciunea comună pentru a-l celebra pe Sfântul Mucenic Dimitrie, ocrotitorul sfântului lăcaș zidit cu aproape 100 de ani în urmă.

Așa cum se cuvine la astfel de sărbători, clericii au săvârșit Sfânta Liturghie în care au fost pomeniți ctitorii și toți ostenitorii lăcașului de închinare.

Zeci de credincioși ai locului dar și din satele învecinate au ținut să fie prezenți la slujba oficiată de șase preoți, avându-l ca protos pe arhimandritul Nazarie de la Mănăstirea Schimbarea la Față din localitatea Slătioara.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Marți seara s-a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia.

După rânduiala Sfintei Liturghii, cu tot tipicul, de la Obedniță, la citirea Apostolului, a Sfintei Evanghelii, la aducerea Sfintelor Daruri și rostirea celorlalte rugăciuni, a urmat cuvântul de învățură în care au fost evocate minunile, încercările și chinurile din viața Sfântului Mucenic Dimitrie.

Preotul Liviu Pavel i-a îndemnat pe cei prezenți să urmeze calea virtuților și a faptelor înălțătoare care duc spre veșnicie.

Parohia din cartierul Țarna Mare numără în prezent aproximativ 300 de suflete.

Biserica a fost ridicată în anul 1925, iar în 1932 a fost dărâmată până la temelie de autoritățile comuniste. Sfântul lăcaș a fost reconstruit cu material lemnos, apoi pictat și sfințit în anul 1942.

După alți 60 de ani au urmat noi lucrări de amenajare, pentru ca în 2012 să fie târnosită după finalizarea unor lucrări ample de construcție la partea de structură, zidărie, pictură și mobilier bisericesc, prin care biserica s-a înnoit complet.

ȘTIRI