Accesări: 306

Cheltuieli suplimentare pentru educația copiilor. Școala de la distanță i-a costat mai mulți bani pe părinți, bugetul alocat în această perioadă depășind valoarea celor din anii anteriori. Aceasta este concluzia desprinsă dintr-un sondaj realizat de Salvații Copiii, în luna februarie 2021, în rândul părinților care au cel puțin un copil în sistemul public de învățământ preuniversitar.

În primul an de pandemie, când școala s-a derulat preponderent pe internet, părinții din România estimează că au plătit, în medie, sensibil mai mult decât în 2018 pentru educația copiilor lor.

Costul mediu alocat serviciilor de tip Școală după școală s-a dublat, iar învățământul derulat online a generat categorii noi de costuri, precum achiziția de laptop/tabletă, telefon mobil sau echipamente periferice.

Cele mai multe costuri au fost alocate pentru echipamentele electronice, costul mediu fiind de 5.800 de lei pe familie.

Un procent covârșitor, 95% dintre părinți, afirmă că au suportat costuri ascunse ale educației.

Astfel, costul total mediu nepromptat (estimarea părintelui despre cât a costat educația copilului într-un interval de timp, fără a i se indica categorii de costuri) este de aproximativ 4.200 de lei, mai ridicat cu 1.000 de lei decât cel estimat de părinți în 2018.

Cheltuielile ajung însă la 6.798 de lei, după însumarea răspunsurilor privind cheltuieli specifice (meditații, rechizite, manuale), după cum indică același sondaj realizat de Organizația Salvați Copiii.

Aproape jumătate dintre părinți au alocat peste 5.000 de lei educației copiilor, în condițiile în care școala s-a desfășurat preponderent în online.

Top trei costuri în ordinea importanței percepute în calitatea educației este alcătuit din echipamente IT și manuale școlare, materiale igienico-sanitare și alimentație.

Adaptarea la noua situație, pe fondul pandemiei dde coronavirus, se traduce în noi categorii de costuri și în modificări în valoarea și incidența celor subliniate de studiile anterioare ale Organizației Salvați Copiii:

  1. Serviciile de tip Școală după școală cresc ca incidență comparativ cu perioada pre-pandemică, de la aproximativ 10% în 2018 la 20%, creștere cel mai probabil generată de necesitatea părinților care nu au putut lucra de acasă de a suplini închiderea fizică a școlilor. De asemenea, costul mediu pentru cei care accesează acest tip de servicii este de aproximativ 4.200 de lei, o valoare dublă comparativ cu anul 2018.
  2. Procesul educațional online a generat categorii noi de costuri, precum achiziția de laptop / tabletă, telefon mobil sau echipamente periferice. Toate aceste echipamente se traduc într-un cost mediu de 5800 de lei pe familie. 7 din 10 părinți care au răspuns la chestionar au făcut cel puțin o achiziție de astfel de echipamente.
  3. Dacă în trecut meditațiile reprezentau categoria cea mai importantă de cost, ca sumă plătită, acum coboară pe locul al treilea, cu aproximativ 2.500 de lei în medie, fiind depășită de costuri emergente sau care au crescut puternic în pandemie.
  4. Fondul clasei și al școlii, definite exclusiv ca prestații obligatorii, nu scad ca incidență, comparativ cu perioada pre-pandemică. Fondul școlii este o contribuție obligatorie pentru 13% dintre părinți. Majoritatea celor care achită acest fond afirmă că nu primesc chitanță.

În mod surprinzător, această contribuție a rămas, ca incidență, la un nivel similar cu perioada pre-pandemică, în 2018 studiile Salvați Copiii estimând că acest fond este obligatoriu pentru 13% dintre părinți.

ȘTIRI